En d'un ple d'infart, inèdit i imprevisible, una de les poques coses que estaven garantides era que el Congrés dels Diputats tombaria les esmenes a la totalitat amb text alternatiu que el PP i el Vox van presentar a la proposició de llei d'amnistia pactada pel PSOE amb ERC i Junts. La del PP, que proposava, entre altres qüestions, introduir un delicte de deslleialtat constitucional al Codi Penal i dissoldre els partits polítics o entitats que impulsessin "referèndums il·legals" o declaracions d'independència, ha estat rebutjada pels 179 vots que van investir Pedro Sánchez: PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, el BNG i CC (que no va donar suport a la presa en consideració). La de Vox, que anava més enllà i advocava, directament, per il·legalitzar les formacions independentistes, ha rebut 309 vots en contra, ja que també s'hi han sumat els del PP, UPN i CC. Tanmateix, en aquest cas la votació ha sigut telemàtica i no han quedat comptabilitzats els vots dels diputats de Junts.
El PP defensa que la dissolució de partits és de “democràcia moderna”
Des del PP, la secretària general de la formació, Cuca Gamarra, ha argumentat que dissoldre partits "és el que fan les democràcies modernes quan estan en perill", ha carregat contra la llei d'amnistia argüint que està dissenyada "exclusivament per set vots" i ha considerat que l'article 155 de la Constitució "no pot ser l'últim recurs davant les amenaces secessionistes". "Ara la indignitat d'un polític obre les portes que tots aquells que volen trencar el nostre ordre constitucional siguin els que condicionin el futur del nostre país i que intentin, a més, derrotar els demòcrates", ha retret a Pedro Sánchez.
Per la seva banda, la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha ironitzat amb el fet que la norma hauria de dir-se "llei orgànica per fer president a Sánchez a canvi de set vots", en referència als diputats de Junts, i ha asseverat que "el PSOE s'ha convertit en el principal valedor del separatisme des del 2014". La portaveu de l'extrema dreta ha denunciat que "hi ha una majoria de catalans que respecten la llei i una minoria de colpistes i privilegiats" i ha criticat que "han convertit els primers en ciutadans de segona". Posteriorment, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha etzibat a Alberto Núñez Feijóo que "es consolida, dia a dia, com la millor crossa de Sánchez" per haver votat en contra de la seva iniciativa.
Junts i ERC, contundents contra la dreta espanyola
Els partits independentistes han aprofitat les seves intervencions per carregar contra les propostes del PP i de Vox. Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, s'ha preguntat què afecta més la gent, si “l’amnistia o les seves esmenes mal redactades” i ha deixat clar que “és molt més perillós deixar sense representació política centenars de milers de persones que una amnistia per un referèndum”. El republicà també ha rebatut que, si com diuen el PP i Vox, “el govern és il·legítim perquè l’amnistia no estava al programa electoral del PSOE” i tot el que està en un programa s'ha de complir, estan “obligats” a aplicar el referèndum, donat que figurava al seu programa electoral.
Des de Junts per Catalunya, Josep Maria Cervera ha argumentat que “els primers acusats per deslleialtat constitucional” haurien de ser els membres del PP, que van "dinamitar" el pacte constitucional "imposat el 1978" recollint firmes contra l’Estatut de Catalunya. Cervera ha censurat que és una proposta que “dinamita el pluralisme polític” i ha criticat que els populars plantegen encabir al Codi Penal “tot allò pel qual els independentistes ja han estat condemnats” i serveix per “blindar, ara sí, la criminalització de l’activitat de l’independentisme”.