La xarxa d’Escoles Europees impartirà el català com a assignatura optativa. Així ho ha fet saber el Ministeri d’Exteriors i Unió Europea després que la junta de governadors de l’organisme hagi adoptat la decisió. Per tirar endavant la iniciativa, s’ha considerat el català com una “altra llengua nacional”, perquè d’aquesta manera podrà ser impartida com a assignatura per a aquells alumnes que ho desitgin. Aquesta opció es dona als països que tenen més d’un idioma en el seu currículum escolar, encara que aquests no siguin llengües oficials de la Unió Europea.
L’anunci d’aquest dijous dona resposta a la petició feta pel govern espanyol en el marc de l’acord d’investidura entre el PSOE i Junts, en el qual la formació independentista va establir que una de les seves condicions era impulsar el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea. En aquest sentit, Albares va enviar una carta al secretari general de les Escoles Europees, Andreas Beckmann, en què insistia en la voluntat de l'Estat "d'introduir progressivament" el català com una "altra llengua nacional" que s'ofereix a aquests centres a partir del curs 2025-2026.
“El Ministeri d’Exteriors i Unió Europea es felicita per la decisió adoptada pel Consell Superior de les Escoles Europees d’incloure el català com a matèria d’ensenyament en el seu sistema escolar”, ha expressat el Ministeri de José Manuel Albares en un comunicat. El socialista ha assegurat que “l’acord permetrà que aquells alumnes que ho desitgin puguin rebre ensenyament en català”. Així mateix, la màxima autoritat diplomàtica d’Espanya ha explicat que, per implementar la mesura, no s'han de desviar recursos que la xarxa d’escoles té assignats a les seccions espanyoles perquè l'Estat es compromet a "assumir tots els costos addicionals derivats de la inclusió del català al currículum".
“Una primera fita, en la bona direcció”
El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha expressat que la mesura “és una primera fita, en la bona direcció”. El membre de Junts ha celebrat que “la llengua catalana entra a les Escoles Europees com a matèria d'ensenyament, en la mateixa categoria —altres llengües nacionals—, on ja figuren llengües oficials com el maltès, l'irlandès, el finlandès i el suec”. Per a Puigdemont es tracta d’"una molt bona notícia per a moltes famílies de funcionaris i altres servidors públics europeus que tenen interès que els seus fills i filles continuïn en contacte amb el català a l'escola". El president ha avisat que des de Junts estaran “amatents al desplegament de l'acord”.
És una primera fita, en la bona direcció. La llengua catalana entra a les escoles europees com a matèria d'ensenyament, en la mateixa categoria (Other National Languages), on ja figuren llengües oficials com el maltès, l'irlandès, el finlandès i el suec.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) April 10, 2025
Desconec encara els… https://t.co/nq68OirZbg
En l’acord signat entre Junts i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, un dels punts destacats era el compromís d’impulsar el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea. Les negociacions entre socialistes i independentistes va derivar en el compromís de l’executiu espanyol de promoure la reforma del reglament lingüístic de la UE per incloure el català, juntament amb el basc i el gallec, com a llengües oficials; un pas que requereix unanimitat dels estats membres. El govern espanyol ja va sol·licitar formalment aquesta modificació davant el Consell de la UE el setembre del 2023, tot i que les reticències d’alguns països han endarrerit l’adopció definitiva d’aquesta mesura.