El referèndum de l'1 d'octubre no només va mobilitzar milers de ciutadans catalans, també ho va fer amb milers d'activistes i polítics d'arreu del món. Un d'ells és des de la passada nit de diumenge el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro. "Estic a Catalunya com a testimoni del seu referèndum per la independència", va escriure el 30 de setembre de 2017 Petro al seu compte de Twitter. Des de les xarxes socials, el que ara s'ha convertit en el primer president d'esquerres de Colòmbia, va narrar la repressió contra els catalans abans, durant i després de l'1-O. Poques hores després de la seva victòria diversos usuaris de Twitter han recuperat les mostres de suport del nou president colombià en la seva visita a Catalunya.
Ja des del setembre de 2017, Petro advertia als seus seguidors que el "govern espanyol reprimeix el referèndum". Tanmateix, poc després Petro es va topar amb la violència policial que va plagar els carrers d'arreu del país per tal d'impedir que els ciutadans votessin. El mateix 1 d'octubre va penjar diversos vídeos que va gravar per la ciutat de Barcelona. En un d'ells el president colombià entra a una escola que estava sent protegida per una gran multitud. El text que acompanya aquesta gravació afirma: "700 ferits, esquerra tradicional i dreta espanyola els rebutgen. Però heus aquí una democràcia ciutadana, Catalunya".
Durant tota la jornada de l'1 d'octubre Petro va tuitar profusament sobre tot el que veia i sentia durant la jornada. Ja en aquell moment es plantejava la similitud de la repressió que veia amb el règim franquista. "Espanya ha esdevingut una dictadura a Catalunya. En aquest moment ens sobrevolen helicòpters. Es repetirà 1936?", es preguntava a les 11 del matí.
La seva denúncia sobre la repressió no es va limitar als dies abans de l'1 d'octubre i durant la seva jornada. La preocupació del Petro per l'estat polític a Catalunya es va estendre al llarg del temps. Per exemple, el 21 d'octubre del 2017, l'actual president colombià citava una notícia, en què s'anunciava la decisió de Mariano Rajoy de destituir el Govern, i sentenciava: "I diuen que és una democràcia".
Solidaritat de l'esquerra a Llatinoamèrica
La victòria d'aquest diumenge de Petro ha conduït alguns analistes a comparar-la amb la de Gabriel Boric, actual president de Xile, que va guanyar les eleccions generals xilenes el passat desembre. Si bé Boric no trenca una tradició de més de 200 anys de governs de dretes, la seva elecció va suposar un gran impuls a l'esquerra xilena i de tota Llatinoamèrica. Les diferències entre un i altre són moltes, però tots dos encarnen un nou auge de l'esquerra a la zona i els dos han mostrat la seva solidaritat amb el poble català. L'1 d'octubre Boric també va recórrer a Twitter per expressar el seu suport a Catalunya. "Una abraçada ferma des de Xile al poble català. Més democràcia, menys repressió", va demanar.