Amb Artur Mas va aterrar al Palau de la Generalitat el concepte pinyol. Vindria a ser una versió nostrada d’allò que Aaron Sorkin va dibuixar a l’Ala Oest de la Casa Blanca: l’equip del president, el nucli dur de col·laboradors de màxima confiança.
Amb Carles Puigdemont se n’ha bastit un altre, de pinyol. Els membres d'aquest equip encara en construcció tindran la missió d’acompanyar un president nou de trinca, que ha de liderar un procés extraordinàriament complicat de transició nacional, i al qual caldrà protegir de les inclemències a què pot quedar exposat un govern de coalició.
Falten alguns retocs, però el nucli essencial ja està dissenyat, segons ha sabut El Nacional. Conserva ingredients de l'etapa Mas, però hi incorpora cares noves.
Joan Vidal
Un dels pesos pesants de l’equip serà el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana (Barcelona, 1971). Vidal va ser amb Artur Mas director de l’oficina del President i d’Afers Interdepartamentals. Substitueix en el càrrec l’actual conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va acabar imprimint a la secretaria de Govern un pes polític molt important. De fet, aquest perfil es veurà subratllat per la dinàmica d'un govern de coalició. Cal no oblidar que el secretari de Govern comparteix amb el vicepresident, Oriol Junqueras, les reunions del Consell Tècnic, una cita clau on es decideixen i debaten els temes que han d’anar als consells executius dels dimarts.
Neus Munté
La dinàmica de coalició atorga també un paper essencial en el nucli més proper a Puigdemont a la consellera de la Presidència, Neus Munté (Barcelona, 1970). Amb aquest càrrec, la consellera queda instal·lada al Palau de la Generalitat, des d’on desenvoluparà la feina de portaveu del Govern, a més de ser responsable d'una de les tres àrees en què queda dividit l'Executiu (les altres dues les encapçalen Junqueras i Raül Romeva).
El seu número dos, com a secretari general de Presidència, Quim Nin (Albinyana, 1964), és un altre dels engranatges bàsics d’aquest nou equip. De Nin, que fins ara ha estat delegat de la Generalitat a Tarragona, se'n destaca el caràcter resolutiu.
Josep Rius
Al costat de Puigdemont hi haurà el cap de l’oficina del president, Josep Rius (Barcelona, 1974), un advocat que va arribar al Palau de la Generalitat el passat mes de juny per incorporar-se al gabinet de Mas. Tot just va haver de creuar la plaça Sant Jaume, atès que havia estat cap de gabinet de Joaquim Forn a l’Ajuntament durant 4 anys. El seu número dos serà Jordi Moreso (Barcelona, 1980), qui durant aquests anys ha estat cap de Gabinet del conseller de Presidència Francesc Homs.
Elsa Artadi
També s’incorpora a la maquinària de presidència Elsa Artadi (Barcelona, 1976), com a directora general de Coordinació interdepartamental. Aquesta doctora en Economia per la Universitat de Harvard ha estat una figura molt ben valorada a la conselleria que va dirigir Andreu Mas-Colell. Com a directora general de Tributs i Joc va ser l’encarregada de posar en marxa la Grossa de Cap d’Any i des del mes de novembre havia assumit també la secretaria d’Hisenda per tal de desplegar la nova Administració tributària de Catalunya.
Pere Martí
Entre les incorporacions més personals de Puigdemont figura el nou cap de comunicació del president, Pere Martí (Barcelona, 1967). Periodista prou conegut per l’audiència de 8tv, ha treballat també al diari Avui, on va ser cap de política, i a l'Ara, així com al setmanari El Temps, a més d’haver ocupat responsabilitats de comunicació al departament de vicepresidència quan el va encapçalar Josep-Lluís Carod-Rovira, amb el primer tripartit.
Jordi Vilajoana
Del Departament de Presidència depèn l’esfera de comunicació del Govern. Es tracta d’una qüestió estratègica i altament sensible en qualsevol executiu, i encara més en un de coalició. El Govern té dues secretaries que s’encarreguen de la comunicació i, arran dels acords sobre l’estructura de l'Executiu pactada entre CDC i ERC, la seva designació també es reparteix entre les dues formacions.
A CDC li correspon escollir el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, càrrec que ocuparà Jordi Vilajoana (Barcelona, 1949), un dirigent molt proper a Artur Mas que va ser conseller de Cultura i fins ara ha estat secretari general de Presidència.
A ERC li toca designar el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació. S’han assenyalat diferents noms per ocupar aquesta secretaria i l’últim que ha aparegut és el del director de la Xarxa, Miquel Martín Gamisans, tot i que encara no ha estat oficialment confirmat. D’aquesta secretaria penjaran dues direccions: la de Comunicació del Govern i la de Mitjans de Comunicació, que també es reparteixen CDC i ERC.
Jaume Clotet
Per a la direcció de Comunicació, que es pot convertir en una darrera peça clau per a l’estructura del president, s'apunta el nom de Jaume Clotet (Barcelona, 1974), actual director del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar del Govern. Entre altres mitjans, Clotet ha treballat al diari Avui, on va ser cap de la secció de política, i a l’Agència Catalana de Notícies com a subdirector. Així mateix va ser cap de premsa de la Conselleria de Governació entre el 2003 i el 2008, amb Joan Carretero com a titular.