216 vots a favor, 120 en contra i 7 abstencions. És el resultat que fa palesa una nova ruptura al si del govern espanyol i entre el PSOE i els seus socis d’investidura. El Congrés dels Diputats, a instàncies del PP, s’ha manifestat aquest dijous sobre la posició d’Espanya en relació amb el Sàhara Occidental i el PP ha fet pinça amb Vox, Sumar i els partits independentistes per arraconar els socialistes i deixar sol Pedro Sánchez en el gir que va exhibir fa dos anys per acceptar unilateralment la sobirania del Marroc sobre el Sàhara. En una moció que no és vinculant ni té força jurídica, la cambra baixa s’ha mostrat favorable a “recuperar la posició històrica de neutralitat activa d’Espanya respecte al contenciós del Sàhara Occidental” i ha rebutjat el “posicionament unilateral adoptat pel president del govern espanyol el març del 2022”. Va ser aleshores quan Sánchez, en un gir sense precedents en la posició neutral mantinguda fins aleshores pels governs espanyols en aquesta disputa territorial, va cedir davant del Marroc i va defensar que el pla d’autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l’any 2007 és la base “més seriosa, creïble i realista” per assolir una solució al conflicte.
Ara bé, aquesta no ha estat l’única discrepància que han evidenciat els dos socis del govern espanyol durant les votacions. La moció del PP ha aconseguit enemistar-los en tres ocasions més i ha derrotat l’executiu en unes altres dues votacions. Era una moció que va registrar el PP sobre el “deteriorament de la política exterior” d’Espanya a “conseqüència de les accions del govern espanyol” i que, com que s’han votat els vuit punts per separat, ha obert la porta a plasmar altres escletxes. Aquestes diferències s'afegeixen a la solitud que ha patit el PSOE aquesta setmana amb la llei contra el proxenetisme, que el dimarts va ser rebutjada, i amb la llei del sòl, que ha hagut de retirar aquest dijous per esquivar una nova derrota parlamentària.
Què més s’ha votat sobre política exterior? Hi ha altres temes en els quals el PP ha seduït el PSOE i l’ha allunyat dels seus socis habituals. Els populars i els socialistes s’han alineat per reivindicar el “compromís adquirit amb l’OTAN d’invertir en Defensa fins a arribar al 2% del PIB el 2030”, així com “reiterar la condemna de la invasió russa a Ucraïna” i “enviar l’ajuda militar sol·licitada, d’acord amb els aliats de la Unió Europea, especialment sistemes de defensa antimíssils Patriot, munició d’artilleria i tancs Leopard”. També hi han votat a favor Vox i el PNB, mentre que Sumar, ERC, Bildu i Podemos ho han rebutjat i Junts s’hi ha abstingut. D’altra banda, el PP i el PSOE també han unit forces, al costat de Vox i el PNB, per exigir la “celebració d’eleccions lliures i justes a Veneçuela, amb presència d’observadors internacionals i condicionant la revisió de les sancions en el marc de la Unió Europea que s’han aplicat”. Sumar, ERC, Junts, Bildu i Podemos hi han votat en contra.
Alguns socis d’investidura, amb el PP sobre Melilla i sobre l’Amèrica Llatina
Hi ha hagut uns altres dos punts amb un desenllaç que no ha sigut l’òptim per al govern espanyol. En aquests dos casos, el PSOE i Sumar han votat del bracet, però han vist com alguns dels seus socis se’n desmarcaven. D’una banda, el suport de Podemos i l’abstenció d’ERC, Junts i Bildu han permès demanar a la Moncloa que faci públic el “calendari acordat amb el Marroc” en el qual “s’estableixi la data de reobertura de la duana comercial a Melilla i l’obertura de la de Ceuta”. D’altra banda, amb el vot a favor del PNB i l’abstenció de Junts, el Congrés “ha condemnat les violacions comeses contra els drets humans, la democràcia, la llibertat i l’estat de dret per les dictadures de l’Amèrica Llatina”, especialment a Cuba, Veneçuela i Nicaragua.
Dues votacions sobre Gibraltar i Palestina
Dues consideracions més. El PP, Vox i UPN s’han quedat sols reclamant que es doni a conèixer la “posició negociadora del govern espanyol amb el Regne Unit respecte a Gibraltar”, en el marc de les negociacions amb la Comissió Europea, a conseqüència del Brexit. I la cambra baixa, gairebé per unanimitat (amb el 'no' de Vox i l’abstenció de Junts i Podemos), ha aprovat “reafirmar” la posició del Congrés dels Diputats respecte a la solució dels dos estats encaminada a posar fi al conflicte al Pròxim Orient entre Israel i Palestina, adoptada el novembre del 2014.