L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha fet honor al seu històric nom de “cinturó roig”. Els socialistes van guanyar àmpliament les eleccions municipals a la zona i han aconseguit fer-se amb grans alcaldies que havien perdut. El PSC ha obtingut la majoria absoluta en vuit municipis metropolitans, cinc més de les que tenia fins ara, i ha crescut en bona de municipis. Tanmateix, també hi ha ciutats tradicionalment oàsiques en què mantenen el lideratge altres forces. Com han quedat les alcaldies als consistoris del cinturó barceloní?
Albiol no aconsegueix Badalona
Àlex Pastor (PSC) continuarà sent alcalde de Badalona, després de l'acord in extremis a què han arribat les forces d'esquerres per investir-lo, malgrat les desavinences entre ells demostrades en les darreres setmanes i amb el record encara viu de la moció de censura de fa un any. Tot i que fins aquest divendres les posicions entre les esquerres estaven molt enrocades, els partits, finalment, s’han unit per evitar que el popular Xavier García Albiol sigui alcalde.
Cal recordar que el PSC va ser qui ara tot just fa un any va prendre l'alcaldia a Dolors Sabater, dels comuns, amb una moció de censura que va comptar amb el suport del PP i Cs. Tot i això, Sabater ha dit que han donat aquests vots als socialistes per "responsabilitat" i evitar que Badalona tornés a governar Albiol, a qui ha titllat de xenòfob, racista i corrupte". Tot i això, ha fet un discurs molt crític contra Pastor i ha lamentat que no l'hagi tinguda en compte durant la negociació.
El PSC recupera Sabadell
La cap de llista del PSC a Sabadell i guanyadora de les eleccions municipals, Marta Farrés, serà la nova alcaldessa de la ciutat. Els socialistes han arribat a un acord amb Podem per fer un govern "progressista i no independentista". Tot plegat després que en les darreres setmanes ERC hagi tractat de configurar un executiu alternatiu al del PSC sumant esforços amb La Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podem que finalment no s’han aconseguit.
Farrés ja ha avançat les dues primeres mesures que emprendran tan bon punt sigui investida: un pla integral d'inversió als barris i recuperar el servei d'oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí. El que no ha respost és si retirarà la pancarta que exigeix l'alliberament dels polítics presos que hi ha a la façana de l'Ajuntament
D'aquesta forma el PSC recupera l'alcaldia de la capital vallesana, que va perdre ara fa quatre anys després del cas Mercuri. Després de 79 alcaldes homes, ara, Sabadell tindrà una dona al capdavant del consistori.
Tanmateix, Farrés ha hagut de sortir escortada de l'Ajuntament després del ple d'investidura. Més de 200 persones s'han concentrat a les portes del consistori per expressar el seu rebuig pel que consideren "el retorn del bustisme" i la "corrupció". A més, han exhibit fotografies de l'època en què Farrés va ser regidora de l'exalcalde Manuel Bustos.
Tot per Terrassa aconsegueix l’alcaldia amb el suport d’ERC
Jordi Ballart va ser batlle socialista de Terrassa a partir de l’any 2012, quan Pere Navarro va deixar el càrrec. A les eleccions de 2015 va revalidar l’alcaldia amb el PSC, però dos anys després va estripar el carnet de la formació i va deixar el consistori pel desacord amb la línia repressiva del partit en l'àmbit nacional amb l’aplicació del 155 i la pèrdua de confiança de l’equip de govern. Enguany, s’ha tornat a fer amb el tro. Aquest cop, amb un nou partit, Tot per Terrassa, i 10 regidors.
La formació de Ballart i ERC-MES, amb 5 regidors, han arribat a un acord de govern que farà que l’exsocialista es converteixi en nou alcalde. Com a mà dreta, Ballart tindrà l’actriu Rosa Boladeras.
Els convergents perden Sant Cugat, un municipi històric
Després de 32 anys d’hegemonia convergent, ERC, PSC i la CUP han arribat a un pacte per desallotjar JxCat de l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès. Mireia Ingla es convertirà aquest dissabte en la primera alcaldessa no convergent del municipi.
Amb aquest pacte, les tres formacions sumen un total de 13 regidors, 5 dels republicans, 4 dels socialistes i 3 de la CUP, els suficients per investir un alcalde alternatiu a la llista més votada, que va ser JxCat amb 9 regidors.
Tanmateix, el plenari d'aquest matí ha viscut moments de gran tensió.“155” i “3%” són els dos lemes que els assistents han cridat des del primer moment. Els detractors del pacte d’esquerres acusaven la nova alcaldessa de pactar amb el 155 (PSC), i els favorables a Mireia Ingla recordaven a Junts per Catalunya, amb l’exalcaldessa Carmela Fortuny al capdavant, el cas del 3%.
Majoria socialista a grans poblacions
Bona part de L'Àrea Metropolitana, com a és habitual històricament, ha quedat tenyida de vermell amb majories absolutes socialistes. L’Hospitalet (amb Núria Marín), Santa Coloma de Gramanet (amb Núria Parlon), Gavà (amb Raquel Sánchez), Viladecans (amb Carles Ruíz), Sant Boi (amb Lluïsa Moret), Sant Joan Despí (Antoni Poveda), Esplugues (Pilar Díaz) i Cornellà (Antonio Balmón) inicien uns mandats de majories sense dubtes als consistoris, que els permetran tirar endavant projectes en solitari. En aquestes poblacions no caldrà entrar al joc de pactes i gaudiran de majoria absoluta els propers quatre anys.
A l'Hospitalet de Llobregat, el municipi més gran amb majoria, Núria Marín ha revalidat l'alcaldia i ERC, que ha passat de 2 a 5 regidors, s’ha convertit en la segona força local per davant de Ciutadans.
El Prat
Les eleccions municipals eren especials pel Prat del Llobregat després de la renuncia de Lluís Tejedor, alcalde des del 1982. L’hereu a la candidatura d'En Comú, Lluís Mijoler, ha mantingut els resultat amb 11 regidors i es convertirà en el nou alcalde.
Pacte antipopular a Castelldefels
El PSC, Movem En Comú Podem i ERC han tancat un acord de govern a Castelldefels per blindar el Partit Popular. D'aquesta manera, i per segon mandat consecutiu, el popular Manu Reyes, guanyador dels comicis amb vuit regidors, es quedarà de nou a l'oposició. Així, l’alcaldessa en funcions, la socialista Maria Miranda, ho seguirà sent tot el mandat i que els caps de llista dels comuns, Candela López, i ERC, Jordi Maresma, seran primer i segon tinent d'alcalde respectivament.
El consistori de Sitges, campió en fragmentació
Com ja s'augurava, la fragmentació ha estat un dels majors problemes amb què han topat els consistoris en les noves legislatures. Però si hi ha un cas extrem és el de l’Ajuntament de Sitges, on hi han entrat fins a nou formacions. Aquesta extrema fragmentació ha provocat que ERC, guanyadora de les eleccions per primera vegada, ho hagi fet amb només 4 de 21 regidors, el mateix nombre que Junts per Catalunya, que tenia l'alcaldia des del 2011.
Finalment, ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges governaran plegats. D’aquesta manera, el nou govern l’encapçalarà, Aurora Carbonell (ERC), i el formaran 8 dels 21 regidors del ple.