Partida d’escacs a les comarques gironines. El desenllaç del joc de cadires ha donat continuïtat a la capital de la demarcació i Marta Madrenas tornarà a ser alcaldessa de Girona després de dues setmanes de silenci.

Ara bé, les eleccions del 26-M han comportat un canvi d'aires a altres ciutats i municipis de les comarques gironines. La pèrdua de majories absolutes s'ha generalitzat i han augmentat els pactes per formar governs alternatius. 

JxCat ha guanyat les eleccions municipals a la demarcació, però per primera vegada ERC li trepitja els talons. JxCat, com a primera força, ha obtingut el 29,55% del total de vots. Són 713 regidors en total i 80 municipis on governarà amb majoria absoluta. Les xifres d’ERC són molt semblants: el 27,15% de vots, 710 regidors i 66 majories absolutes. La tercera posició a les comarques gironines ha estat per al PSC i la quarta per a les llistes de la CUP. Ciutadans ha obtingut un poc significatiu 3,48% del total de vots a la demarcació.

En 44 municipis de la demarcació ha estat necessari el pacte per formar govern. Els partits han encarat, des del 26 de maig, dues setmanes intenses de trobades i d'intercanvi de propostes que han fet, en la majoria dels casos, possibles acords de legislatura per governar la política municipal.

És significatiu que en alguns pobles el PSC i el PP no han aconseguit cap vot, tot i haver presentat candidatura. Són les anomenades “llistes fantasma”, una pràctica que s'ha estès a les comarques gironines el candidat de les quals no el coneix ningú i ni tan sols està empadronat al municipi. 

Madrenas alcaldessa a Girona, però en minoria

Desenllaç continuista a Girona després de dues setmanes de silenci. La cap de llista de JxCat i actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha estat reelegida per a un nou mandat, tot i que haurà de governar en minoria perquè només ha obtingut el suport dels 9 regidors del seu grup.

La candidata ha superat la possibilitat que s’articulés una majoria alternativa, tot i els intents de constituir-ne una encapçalada pel líder de Guanyem Girona, Lluc Salellas, o una altra que inclouria un acord entre ERC i el PSC a la qual els republicans finalment han preferit no afegir-se.

Madrenas va guanyar les eleccions a Girona i va aconseguir nou regidors, un menys dels que va treure Carles Puigdemont fa quatre anys. Guanyem Girona de Salellas va obtenir 6 regidors, i va millorar en dues cadires. Amb el mateix nombre d'edils, el PSC liderat per Sílvia Paneque, va aconseguir dos regidors més al ple.

Esquerra manté les quatre cadires amb l'exsenador Quim Ayats al capdavant, que substitueix Maria Mercè Roca. Ciutadans manté els dos regidors que ja tenia, amb Daniel Pamplona. La notícia és l'absència del PP al consistori, ja que per primera vegada des de la recuperació de la democràcia no hi tindran cap regidor. Concepció Veray ha estat l'encarregada de representar els conservadors els últims quatre anys.

Girona

Pacte a quatre bandes per treure Masquef de l'alcaldia de Figueres

Les quatre esquerres de Figueres, ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres, sumen majoria absoluta amb 11 regidors i han acabat amb l’hegemonia convergent dels darrers dotze anys.

L'assemblea d'ERC ha donat el vistiplau al pacte i ha investit al ple la seva cap de llista, Agnès Lladó, com va avançar el Diari de Girona. Al ple d'investidura ha estat necessari un cordó policial ja que més d'un centenar de persones s'han concentrat per donar suport a Masquef i han rebut entre crits la resta d'integrants del pacte. Hi ha hagut alguns moments de tensió i alguns dels assistents han intentat trencar el cordó.

El candidat de Junts per Figueres, Jordi Masquef, va guanyar les municipals per una clara diferència amb ERC, que va quedar en segona posició amb 3 representants menys. JxF va aconseguir 8 dels 21 regidors en joc.

Les eleccions del 26-M li van donar la victòria amb vuit regidors, quedant lluny de la majoria absoluta, fixada en onze. ERC en va aconseguir cinc; el PSC, quatre; Ciutadans, dos; Guanyem Figueres, un i Canviem Figueres, un altre.

Figueres

Quatre anys més d'ERC, CUP i comuns a la Bisbal d’Empordà

Esquerra Republicana ha reeditat el pacte de govern a la Bisbal d'Empordà amb la CUP i La Bisbal en Comú, amb 10 regidors dels 17 que té el ple. D'aquesta manera el líder de la llista republicana, Enric Marquès, serà el nou alcalde del municipi. Es tracta de la mateixa coalició que l'antic batlle, Lluís Sais, va fer fa quatre anys, però aquesta vegada amb un regidor més que aleshores.

La CUP, amb Carles Puig al capdavant, tindrà una tinença d'alcaldia, mentre que Maite Bravo torna a estar a dins del govern com a responsable de l'àrea d'Afers Socials i Ciutadania. La resta de cartipàs no està tancat, en bona part perquè hi ha la voluntat d'impulsar una nova regidoria que englobi diverses àrees.

Marquès va guanyar les eleccions a la Bisbal d’Empordà amb 6 regidors i la CUP va ser segona força amb tres, igual que Junts per Catalunya. El PSC va perdre un edil, quedant-se amb 3 i la Bisbal En Comú i Tots per La Bisbal van obtenir representació.

Bisbal d'Empordà

Munell governarà a Ripoll sense majoria absoluta

L’alcaldia de Ripoll no canviarà de mans i Jordi Munell, de JuntsxCat, repetirà quatre anys més, tot i que sense tenir majoria absoluta.

JxCat ha guanyat les eleccions a Ripoll amb 8 regidors, però n'ha perdut tres. La segona força ha estat ERC que ha empitjorat els resultats i ha perdut una cadira, quedant-se amb 3. Els republicans han empatat amb el PSC que entra amb força al consistori amb tres regidors. La CUP ha duplicat el regidor que ja tenia des de fa quatre anys.

Els resultats han estat marcats per l'entrada del Front Nacional Català, un partit considerat xenòfob per les altres forces i que ha aconseguit representació amb 503 vots i un edil. Han protagonistzat un moment tens de la sessió d'investidura, quan durant la intervenció de la cap de llista, Sílvia Orriols, quan ha negat ser una força "xenòfoba i racista" mentre uns quants assistents han aixecat pancartes de 'Totes som ripolleses'.

Ripoll

JxLloret governarà gràcies a un acord amb el PSC

Jaume Dulsat, líder de Junts per Lloret, repetirà com a alcalde de Lloret de Mar gràcies a un acord de govern amb el PSC. Les dues forces garanteixen que formaran un equip "estable" i "cohesionat".

Tant els socialistes com els de JxLloret havien proposat a ERC un pacte a tres, que els republicans han declinat. Tot i així, han remarcat que malgrat formar un equip amb majoria absoluta (11 regidors de 21) volen "parlar amb tothom" durant els propers quatre anys.

Com a curiositat, el responsable del Partit Popular a Lloret de Mar i número dos a les municipals, José Sepúlveda, ha deixat la militància del partit després que durant tres anys i mig s’hagi sentit “sol”, tal com va dir a Nova Ràdio Lloret. L’exmilitant ha afirmat que durant la campanya de les municipals no han tingut pressupost i tan sols van rebre “100 pòsters de cartró” una setmana abans de les eleccions.

lloret de mar

Canosa (ERC) serà alcalde a Blanes després que Cs no hagi regalat els vots al pacte PSC-comuns

A Blanes, no hi ha hagut el nou gir de guió que s'esperava els últims dies. Àngel Canosa, d'ERC, serà el nou alcalde després que el PSC no hagi trobat suports per configurar una majoria alternativa. Ciutadans no els ha regalat els vots per fer possible un pacte PSC-comuns.

Per ara Canosa haurà de governar en minoria amb cinc regidors. Al ple selvatà s'hi han presentat 4 candidatures: Àngel canosa (ERC); Jordi Urgell de Blanes En Comú Podem; Mia Ametller de JxCat, i Sergio Atalaya de Ciutadans. Cap dels candidats ha obtingut majoria absoluta.

Esquerra va guanyar les eleccions, i en un principi tenia un preacord amb els comuns. Però els socialistes, que van quedar segons, van tancar finalment un pacte amb els comuns, tot i que necessitaven un regidor més per arribar a l'alcaldia. No ha arribat per manca de suports de Ciutadans i de Junts per Catalunya. 

ERC va guanyar les municipals per tan sols 19 vots al PSC. Tot i així, les tres forces (ERC, PSC i BCP) tenen cinc regidors cada un, dels vint-i-un que formen el nou consistori. La suma de dues de les tres forces donaria un govern en minoria.

Blanes

Pep Berga entoma la majoria absoluta a Olot

El candidat de JuntsxCatalunya-Olot, Pep Berga, entoma el repte de la majoria absoluta amb "molta responsabilitat" després d'augmentar els suports amb dos regidors més respecte les eleccions del 2015. Ho fa amb un "equip renovat", ha subratllat, ja que només continuaran dos dels regidors actuals i els nou restants són persones noves i "il·lusionades" amb el projecte.

La feina feta per Josep Maria Corominas durant les últimes dues legislatures és un dels factors que explicarien aquests bons resultats. I n'ha afegit dos més, com són l'"efecte Puigdemont", que representa l'"esperit" de l'1-O, i haver sabut "identificar" els "reptes i necessitats" de la ciutat.

Per la seva banda, la candidata d'ERC s'ha mantingut com a segona força i amb els mateixos cinc regidors aconseguits en els comicis del 2015.

Olot

Viñas (ERC) reelegit alcalde de Salt

Jordi Viñas ha estat reelegit alcalde de Salt, al Gironès, amb el set vots dels regidors d'ERC. No hi ha hagut sorpreses al ple extraordinari d'aquest dissabte, on cada grup ha votat el seu propi candidat. 

La resta de partits no han arribat a cap entesa per formar un govern de canvi amb 11 regidors. ERC va ser la candidatura més votada a Salt, que va aconseguir 7 regidors. La segona força va ser el PSC, amb 5 regidors seguits de JxCat amb 4 i Vox amb 3. La CUP n’ha aconseguit 2.

Salt és l'únic municipi de Catalunya en què la formació d'ultradreta Vox ha aconseguit representació, mentre que Plataforma per Catalunya ha perdut els seus dos regidors.

Salt

Tots per Sant Feliu tanca un pacte amb el PSC

Tots per Sant Feliu ha tancat un pacte amb el PSC per governar durant els propers quatre anys a Sant Feliu de Guíxols. El candidat Carles Motas no ha revalidat el pacte a tres bandes també amb ERC perquè tots han "coincidit" que un govern amb 16 dels 21 regidors era "massa ampli" pel municipi però que comparteixen projectes i que escoltaran la seva opinió.

Les dues formacions que han arribat a acord sumen majoria absoluta. TSF va aconseguir deu regidors i el PSC, tres. ERC i Junts per Catalunya també en van obtenir tres cadascun, Guíxols des del Carrer (GdC ECPECG), un i Moviment d'Esquerres (MES – UPMcat), un altre.

Tots per Sant Feliu i el PSC ja han compartit equip durant aquests quatre anys, però no amb ERC. Amb l'acord, les dues formacions sumen 13 regidors, una àmplia majoria absoluta que convertirà Motas en alcalde durant els propers quatre anys.

Sant Feliu

Alcaldia compartida a Roses: dos anys JxRoses i dos ERC

Junts per Roses, ERC i Gent del Poble han arribat a un acord per formar govern al municipi. Les tres formacions sumen 10 dels 17 regidors del consistori. Una àmplia majoria absoluta que les assemblees dels tres partits han de ratificar.

En un comunicat, asseguren que l'acord inclou els "eixos programàtics troncals a desenvolupar" durant els propers quatre anys així com l'organització i la composició del govern. Això inclou una alcaldia compartida: els dos primers anys per a Junts per Roses, amb Montse Mindan i els dos últims a mans d'ERC, amb Joan Plana.

Junts per Roses va guanyar els comicis del passat 26 de maig, amb un regidor menys que el 2015, però va empatar en nombre de representants amb Esquerra. Totes dues formacions van aconseguir quatre regidors, el PSC, tres; Gent del Poble, dos; Cs, dos més; el PP, un i Lliures, un més.

Roses

Junts per la Jonquera i el PSC revaliden el pacte de govern

Junts per la Jonquera i el PSC han revalidat el pacte per governar el municipi durant aquest mandat. Les dues formacions ja han format equip aquests quatre anys i aquest divendres els dos caps de llista, Sònia Martínez i Narcís Quintana han signat l'acord que permetrà que Martínez torni a ser alcaldessa.

Entre les prioritats, s'han fixat la lluita contra la "inseguretat" ciutadana amb l'establiment de noves mesures que reforcin el compliment de les ordenances, el suport a les entitats culturals, la millora de la neteja, la lluita contra l'incivisme i la promoció turística del municipi.

 Junts per la Jonquera va guanyar les eleccions amb cinc dels onze regidors en joc. ERC en va obtenir quatre; el PSC, un i Cs, que es presentava per primera vegada, un altre.

Ajuntament de la Jonquera

Santa Coloma de Farners suspèn el ple després d'una sessió tensa i amb protestes

Santa Coloma de Farners encara no té alcalde. El ple que havia d'investir Susagna Riera (JxCat) com a alcaldessa amb els suports del PSC i Independents per la Selva (ISC-IdS) s'ha suspès després de la tensió que hi ha hagut durant la sessió amb interrupcions constants per part dels veïns que no estan conformes amb la decisió de Riera d'arribar a aquest pacte i fer fora el guanyador de les eleccions, el republicà Joan Martí.

Banyoles calca els resultats i Miquel Noguer (JxCat) tornarà a ser alcalde

Els banyolins han calcat els resultats de fa quatre anys. Miquel Noguer, actual alcalde i candidat per Junts per Catalunya s'ha emportat la victòria amb nou regidors, per tant repeteix la majoria absoluta que li permetrà governar sense necessitat d'haver de pactar.

Noguer ha aconseguit el 49% dels suports (4.531 vots), molt lluny de la segona força, ERC que repeteix els cinc regidors de l'any passat i el 31% dels sufragis. Sumem Banyoles, una plataforma que compta amb el suport de la CUP i Iniciativa, ha estat tercera força amb dos regidors i la nova formació liderada per Quim Fernández, Convivència i Progrés, associada al PSC ha entrat a l'ajuntament amb una cadira. 

Banyoles

Foto: Marta Madrenas (PSC), alcaldessa de Girona / Carles Palacio