El nou govern del president Salvador Illa va començar a caminar aquest dilluns, quan els 16 consellers van prendre possessió dels seus càrrecs, després que dissabte el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en va publicar el nomenament com a president de la Generalitat de Catalunya i al migdia va prendre possessió en un senzill acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El rellotge de la legislatura ja corre, però la maquinària encara estarà la resta del mes d’agost al ralentí i amb una anomalia que no s’havia produït abans: els consellers del govern socialista governaran amb els equips d’Esquerra Republicana perquè el sottogoverno no es podrà completar fins a la pròxima reunió del Consell Executiu, prevista per al pròxim 27 agost.

De moment, només han transcendit tres dels 16 secretaris generals que han de ser nomenats en aquesta pròxima reunió del dia 27. De fet, els secretaris generals es nomenen sempre a la primera reunió del Consell Executiu. A hores d’ara, només se'n saben tres noms —tot i que no han sortit publicats al DOGC ni hi ha hagut un anunci oficial— d’un total de setze conselleries. Les dates del mes d’agost, en plena època de vacances, dificulten la transició normalitzada del Govern i els càrrecs que han de completar els departaments i, per tant, es produeix aquesta anomalia que no té precedents en la política catalana, que els consellers han de treballar amb els secretaris generals d’ERC que formaven part de la maquinària administrativa de l’anterior govern, sempre que aquests no estiguin de vacances.

Els tres secretaris generals coneguts

De moment, són tres els secretaris generals que es coneixen. La superconselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, de la també portaveu Sílvia Paneque, tindrà com a secretari general Jordi Terrades. Aquest històric diputat del PSC serà el número dos de la conselleria i aportarà la seva experiència d’anys de trajectòria al Parlament i al món municipalista. Terrades entrarà en substitució del fins ara secretari Joan Jaume Oms.

L’altre secretari general que es coneix és Raül Moreno, que serà el número dos de la conselleria de Drets Socials i Inclusió, que comanda Mónica Martínez Bravo. El diputat socialista va confirmar ell mateix el seu nomenament a través de la xarxa X, i rellevarà en el càrrec Oriol Amorós. Moreno és secretari de Polítiques Socials del PSC i ha estat portaveu adjunt del grup parlamentari dels Socialistes i Units per Avançar. Graduat en Educació Social per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), entre altres estudis, ha fet tasques de dinamitzador sociocultural i educador social en diverses entitats del sector i també a l’empresa privada. Va ser regidor i tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en diverses àrees, del 2003 al 2015.

El tercer secretari que es coneix és Pol Gibert, que serà la mà dreta del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Diputat i primer tinent d’alcaldessa de Sabadell, Gibert també va confirmar el nomenament a través d’un missatge a X, agraint la confiança del president Illa, i substituirà en el càrrec Oriol Sagrera.

De moment, són 16 els secretaris generals que s’han d’estrenar (mínim un per conselleria), però podrien ser-ne més, però la maquinària administrativa comporta el nomenament de molts més càrrecs intermedis que de moment no han transcendit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!