Quan el coronavirus va creuar la frontera l'hivern passat, va trastocar de dalt a baix el dia a dia als hospitals, que van arribar al límit del col·lapse. A contrarellotge, els centres catalans van haver-se-les d'empescar per habilitar espais per atendre els malalts que anaven arribant a un ritme vertiginós. Davant l'emergència, es van atendre pacients a biblioteques, menjadors i sales de reunions. Passat un any, la tercera onada arriba amb el sistema sanitari en millors condicions: s'han doblat els llits d'UCI. En plena fase de desprogramació d'activitat per culpa de l'allau de malalts de Covid, Salut mira de despressuritzar el sistema.
Abans de la pandèmia hi havia 575 llits per a crítics a tot Catalunya. Ara n'hi ha ja 1.200. L'ampliació s'ha fet a partir d'annexos que serviran per parar el cop i garantir una atenció adequada per als malalts de Covid, però estan cridats a quedar-se un cop desaparegui el virus. Aquest dimarts, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Salut, Alba Vergès, han inaugurat oficialment l'espai polivalent que s'ha construït a Bellvitge, que va entrar en funcionament ahir dilluns. Servirà per ampliar 64 nous llits normals, 32 d'UCI i 48 específics per a urgències Covid. Per fer-ho possible, s'han invertit 16,25 milions.
En paral·lel al de Bellvitge, hi haurà quatre annexos com aquest a L'Hospital Germans Trias i Pujol, que obrirà l'1 de febrer, al Pere Virgili, que s'estrenarà el 15 de febrer i a l'Arnau Vilanova i al Moisès Broggi, encara sense data. "En la primera onada es van atendre pacients de la manera que es podia, en canvi ara afrontem la tercera onada amb nous espais on és més fàcil organitzar els equips", ha apuntat la consellera Vergès. Actualment, segons han informat durant la roda de premsa, la pressió de malalts crítics és límit, amb 1.100 pacients ingressats.
A partir de 800 malalts crítics, la situació es complica
Malgrat que aquestes ampliacions d'infraestructures donen la possibilitat d'habilitar fins a 1.200 llits de crítics, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha deixat clar que, comptant que a Catalunya hi ha 7,5 milions de persones, el sistema pot funcionar de manera normal amb fins a 800 malalts crítics. I que, tenint en compte el personal mèdic de que es disposa, a partir d'aquesta xifra comença a alterar-se la resta d'activitat assistencial, perquè cal "concentrar els recursos humans en equipaments de crítics". "No hi ha una capacitat infinita per créixer", ha recordat.
Per això, el vicepresident Aragonès ha volgut agrair la tasca que estan duent a terme els professionals sanitaris al llarg d'aquest any de pandèmia i ha demanat a la ciutadania "extremar la responsabilitat personal per cuidar els que ens cuiden".
Durant la presentació del nou edifici, la directora gerent de l’Hospital de Bellvitge, Montserrat Figuerola, ha deixat clar que no serà "efímer", sinó que ha vingut per quedar-se. L'objectiu que ha perseguit el govern català des de l'inici de l'epidèmia era "multiplicar l'espai hospitalari davant la pandèmia que ha tensat el sistema", ha explicat Aragonès. A les portes de la campanya, el candidat d'ERC ha posat en valor la feina feta per acabar amb dècades de retallades en sanitat. En aquest sentit ha garantit que "un cop hi hagi el retorna la normalitat", aquestes ampliacions es mantindran per "millorar la capacitat assistencial" de Catalunya.