Els nous vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'enfronten al seu primer bloqueig, després que la reunió d'aquest dimarts hagi acabat sense acord per elegir president. Els vint vocals del nou òrgan de govern dels jutges no han estat capaços d'aconseguir la majoria necessària de tres cinquens (12 vots) per elegir qui serà el seu president (i el del Tribunal Suprem) els pròxims cinc anys, entre els set candidats que hi havia sobre la taula —proposats per ells mateixos la setmana passada—. Aquest dimecres es tornaran a reunir a les 10.00 hores per elegir entre les dues candidatures amb més suports, la dels magistrats del Suprem Pilar Teso i Pablo Lucas (tots dos del sector progressista).

Després de la sessió constitutiva de dijous passat, la segona reunió dels vocals (deu proposats pel PP i deu proposats pel PSOE) s'ha allargat més de tres hores i ha acabat sense acord. Durant set rondes de votació, s'han anat eliminant els noms amb menys suports i han sobreviscut les candidatures de Teso i Lucas, sense que cap dels dos hagi aconseguit encara les tres cinquenes parts necessàries. Com la xifra necessària és de 12 vots, cal que dos vocals es moguin dels seus blocs. 

Els candidats a presidir el CGPJ

Tres candidats magistrats del Suprem partien com a preferits en la reunió d'aquest dimarts: l'esmentada Pilar Teso, progressista moderada que ja va ser candidata el 2013; l'esmentat Pablo Lucas, progressista moderat proposat pel sector conservador, encarregat del control judicial al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI); i Anna Ferrer, progressista, que va formar part del tribunal del procés. Els altres quatre eren Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ángeles Huet i Carmen Lamela. L'elecció del nou president és la primera votació dels vint nou vocals des que van prendre possessió la setmana passada, després de l'acord entre el PP i el PSOE per renovar l'òrgan —caducat des del desembre del 2018.

Teso i Lucas es tornaran a sotmetre a votació aquest dimecres. D'acord amb el sistema que van acordar els mateixos vocals en la sessió constitutiva, si en aquesta nova votació no aconsegueixen els suports exigits per la llei, es reiniciarà el procés i tornaran a sotmetre's a votació les set candidatures. La llei fixa que el CGPJ haurà d'elegir el seu president entre els tres o set dies següents al ple en el qual es van proposar els noms dels candidats, que es va celebrar el passat 25 de juliol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!