Amenaça consumada. Isabel Díaz Ayuso manté ferm el pols contra Pedro Sánchez i contra l’independentisme i ha presentat un recurs d’inconstitucionalitat contra el reial decret llei pactat entre Junts i el PSOE per modificar la llei d’estrangeria i determinar els criteris per distribuir a les comunitats autònomes els més de 4.000 menors estrangers no acompanyats que hi ha a les Illes Canàries. La presidenta de la Comunitat de Madrid considera que la norma “envaeix” competències autonòmiques sobre assistència social, protecció i tutela i la seva autonomia financera, “vulnera” drets fonamentals del menor i “multiplica els problemes de la immigració il·legal”. A més, creu que hauria de tramitar-se en forma de llei orgànica i que “vulnera els principis de lleialtat administrativa” perquè ha estat negociada amb un partit independentista i esgrimeix que hauria d’anar acompanyada d’una memòria econòmica. “El nostre govern compleix la llei, per això ja atenem milers de menors. Però no cooperarem amb el caos migratori del govern espanyol”, ha reblat en un tuit.
🔴 Presentamos recurso de inconstitucionalidad ante el TC contra el Real Decreto que modifica la Ley de Extranjería y el reparto de menores.
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) March 26, 2025
-Invade competencias exclusivas autonómicas.
-Nuestra autonomía financiera.
-Debería ir por Ley Orgánica.
-Vulnera derechos fundamentales…
D’aquesta manera, el govern madrileny segueix els passos del Govern d’Aragó presidit per Jorge Azcón, que el va aprovar divendres passat. Fonts de Gènova consultades per ElNacional.cat consideren que és “més que raonable” portar el decret al Constitucional, però cedeixen el protagonisme als equips jurídics de les comunitats autònomes, que són les que hauran de gestionar la distribució dels menors. De moment, a la direcció del PP estan estudiant el text abans de decidir si també acudeixen al TC.
“Quotes subjectives i sense prioritzar la garantia de la seva assistència”
En una nota de premsa, el govern madrileny s’escuda en un informe de l’Advocacia General de la Comunitat de Madrid que conclou que el decret és inconstitucional perquè “envaeix” les seves competències exclusives, “ja que la recepció i acolliment inicial d’un estranger menor d’edat correspon a les comunitats autònomes que les tinguin assumides estatutàriament en matèria de protecció i tutela de menors”. Així mateix, considera que es vulneren els drets fonamentals dels menors, “desplaçant-los per quotes subjectives i sense prioritzar la garantia de la seva assistència” i esgrimeix que l’aplicació dels criteris de repartiment “manca de justificació i s’han realitzat sense comptar amb les comunitats autònomes”. El govern de la Comunitat de Madrid també justifica que el decret “vulnera el principi constitucional d’autonomia financera de les regions, ja que l’executiu central no garanteix l’aportació econòmica necessària per atendre amb garanties els menors desplaçats”.
“No continuarem tolerant aquest repartiment discrecional acordat amb Junts amb l’únic propòsit d’aconseguir els set vots que necessita Pedro Sánchez per mantenir-se a la Moncloa”, ha verbalitzat Miguel Ángel García, el portaveu del govern madrileny. “El primer que ha de fer el govern espanyol és posar fi al caos migratori que viu el nostre país, controlar les fronteres, arribar a acords amb els països d’origen, posar-se d’acord amb els socis europeus i no parlar de repartiment, sinó de control”, ha afegit. “Com es controlarà perquè el nostre país no continuï sent un colador i les nostres fronteres, les més permeables de la Unió Europea?”, s’ha preguntat. Això sí, ha deixat clar que no desobeiran la llei: “Amb els que estiguin aquí i tinguem l’obligació legal d’atendre, habilitarem els centres que estiguin a la nostra disposició, però els tenim sobresaturats”, ha conclòs.
El decret deixa clar que “cap dels preceptes té naturalesa orgànica”
Finalment, assenyala la “inadequada utilització” de la figura del reial decret llei i considera que aquesta reforma s’hauria de dur a terme mitjançant una llei orgànica. I sosté dos arguments. D’una banda, argüeix que “afecta els drets i deures dels ciutadans” i assenyala que la Constitució estipula que les lleis orgàniques són les relatives al “desenvolupament dels drets fonamentals i de les llibertats públiques” i, en canvi, impedeix que els decrets afectin “l’ordenament dels drets, deures i llibertats dels ciutadans”.
Tot i això, l’exposició de motius del decret justifica que “cap dels preceptes té naturalesa orgànica” i defensa que, per aquest motiu, “no resulta necessària una modificació del que disposa la disposició final quarta” de la llei orgànica d’estrangeria. El cert és que aquesta mateixa llei estipula a la disposició final quarta els preceptes que “tenen naturalesa orgànica” i entre ells no hi ha l’article 35, que és el que fa referència als menors no acompanyats. Ara, el nou decret llei afegeix quatre articles (el 35 bis, ter, quater i quinquies, que representen preceptes nous) i dues disposicions addicionals (l’onzena i la dotzena).
La Moncloa titlla de “lamentable” la decisió d’Ayuso
La resposta de la Moncloa ha arribat per part del ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. En declaracions al passadís del Congrés, ha titllat de “lamentable” que el govern madrileny recorri al TC el decret i ha preguntat si Alberto Núñez Feijóo i el PP avalen aquesta maniobra: “Si és així, és el PP qui assumeix aquesta decisió i significa que ni va estar en l’acord [per a la reubicació de menors], ni el va voler mai”, ha sostingut. “És lamentable, ho dic amb sinceritat, que es porti al Tribunal Constitucional reubicar 5.000 nens i nenes de pell negra al conjunt del país quan hem estat capaços d’acollir a desenes de milers i escolaritzar els nens de la mateixa edat, ucraïnesos, fins i tot nens no acompanyats que venien d’aquest país”, ha verbalitzat. I ha lamentat que Ayuso vulgui “tombar judicialment una mesura justa, proporcionada, objectiva i rigorosa”.