Plataforma per la Llengua ha llançat una nova campanya perquè els no catalanoparlants es matriculin en català a la universitat. La iniciativa s'ha fet pública aquest dijous, durant el període de matriculació universitària, amb l'objectiu d'animar els estudiants a matricular-se a grups docents impartits en català. Però la finalitat no és només normalitzar el català com a llengua acadèmica, sinó també que els alumnes aprenguin la llengua i la incorporin a la seva vida tant social com cultural. 

Per fer tal cosa, l'entitat ha impulsat la campanya "A la universitat, matricula't en català". Es tracta d'una iniciativa en la qual estudiants d'arreu del món detallen quins motius els van portar a aprendre català i per què matricular-se en aquesta llengua és una bona manera de fer-ho. El format són cartells, volants i un conjunt de vídeos curts amb les experiències d'alumnes que han après el català gràcies a la universitat i ho recomanen. I amb el subtítol "Viu i participa en el barri i la ciutat on viuràs gràcies al català", la campanya vol exportar l'aprenentatge i ús de la llengua fora de l'àmbit acadèmic per convèncer els estudiants que mitjançant l'aprenentatge del català també comprendran millor la cultura catalana i la podran viure amb més profunditat.

Plataforma per la Llengua explica que "per als estudiants de nou ingrés que no sàpiguen català, el fet d'aprendre la llengua catalana els permetrà tenir un primer contacte amb la llengua, i, posant-hi una mica d'esforç, l'acabaran entenent amb facilitat". "La llengua catalana, com declaren els mateixos protagonistes de la campanya, no només obre portes en l'àmbit social o en el cultural, sinó també en l'acadèmic i el laboral", afegeix l'entitat, que recorda que això és així especialment al món universitari (on el 70,5% de les classes es fan en català i el professorat és flexible). Alhora, "les institucions universitàries ofereixen opcions per poder seguir el curs amb normalitat encara que l'alumne no sigui catalanoparlant, com per exemple amb el servei de llengües". "A més d'aquest servei, que ofereix suport als universitaris en matèria lingüística, la campanya també vol que els estudiants puguin millorar el seu nivell de català amb altres recursos gratuïts a l'abast", apunta. Alguns d'aquests recursos són el portal Parla.cat, l'aplicació Apparella't o el programa Voluntariat per la llengua.

En un comunicat, Plataforma per la Llengua recull el testimoni del David, que va arribar fa tres anys de les illes Canàries a Barcelona per estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona. "La universitat va tenir un paper fonamental per aprendre el català: va ser una primera presa de contacte", diu. I afegeix: "De fet, faig menys assignatures en català de les que m'agradaria: són un incentiu per millorar la llengua". De manera similar s'expressa la Miquela, estudiant italiana: "Em va motivar la voluntat d'integrar-me al context català, conèixer la gent, comunicar-me i conèixer les tradicions". El canadenc Edwin no només destaca que aprendre català gràcies a la universitat és un avantatge "per tenir més experiències amb la cultura catalana", sinó que també considera que "dona moltes oportunitats per parlar amb la gent d'aquí". Finalment, el Juan afirma que, "malgrat que al principi costa perquè fa una mica de por, un cop comences... molt millor". Quan fa quatre anys va arribar de Veneçuela i al principi li va costar aprendre-la perquè "la majoria de companys" no li parlaven en català. Amb el temps, explica, això va canviar, sobretot quan els companys van entendre que ell tenia ganes d'aprendre la llengua d'aquí.