El Tribunal Europeu de Drets Humans ha fallat a favor d'Íñigo Gonzalez, detingut per la Guàrdia Civil el gener de 2011, i que va denunciar haver patit tortures durant el període d'incomunicació. González va ser detingut per ordre de l'aleshores jutge Fernando Grande-Marlaska. Avui, Estrasburg ha remès una nova condemna, la víctima havia denunciat que durant l'interrogatori li van posar una bossa només entrar, ofegar, pegar i fins arribar a "tenir ganes de vomitar perquè ja no aguantava més". L'extorsió feia que després, la declaració seguís al peu de la lletra el dictat que havien marcat els agents policials.

González va ser detingut en un operatiu conjunt dut a terme entre Guàrdia Civil i Policia Nacional juntament amb Patxi Arratibel, Iker Moreno, Gorka Zabala, Xabier Beortegi i Gorka Maya, tots menys aquest darrer havien denunciat patir processos similars que ja van ser recollits pel diari Gara, fins i tot simulacres de violació o rebre electrodes per tot el cos.

Per què se'ls va detenir?

Tots ells van ser condemnats a penes de presó per Grande-Marlaska, que considerava provat que aquests membres d'Ekin havien actuat a les ordres d'ETA. Ekin està considerada l'estructura que ETA va crear per dinamitzar i dirigir tot el suport a la banda en la seva part legal i transmetre les seves directrius a l'entorn de Batasuna. L'organització es va dissoldre i va animar als seus militants a integrar-se en la nova aposta de l'esquerra abertzale.

Ara, la sentència del Tribunal d'Estrasburg considera, per unanimitat, que es va violar l'article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans, que prohibeix la tortura i dicta literalment que "ningú podrà ser sotmès a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants". El TEDH afirma en la seva sentència que González Etayo va descriure "de manera precisa i circumstancial els maltractaments dels que va afirmar haver estat víctima durant la seva incomunicació quan va presentar una denúncia sobre els mateixos davant del jutge de guàrdia de Pamplona així com davant del jutge central de instrucció a l'Audiència Nacional".

I afegeix: "El jutge d'instrucció central número 3 no va respondre a les sol·licituds dels membres de la família del demandant relatives a les mesures d'investigació i protecció del sol·licitant mentre es trobava sota custòdia policial ni tampoc va ordenar cap mesura d'investigació arran de les declaracions del demandant ni remetre l'expedient a cap altre jutge competent". Per tot plegat, condemna a indemnitzar amb 20.000 euros a Iñigo González per no investigar adequadament les tortures que aquest va denunciar haver patit després de ser detingut per la Guàrdia Civil. Ara, cal veure com es resolen les altres víctimes.

L'ombra de Marlaska

Amb aquesta, Estrasburg ja suma deu sentències contra Espanya per no investigar tortures o per tracte inhumà. Amb aquesta sentència, Marlaska ja ha acumulat set condemnes contra ell, ja que va ser el responsable final del benestar d’aquestes persones durant la detenció incomunicada. Ohian Ataun va ser el primer navarrès a guanyar un cas per tortura a Espanya. 

Posteriorment, es va conèixer la sentència a favor de Jon Patxi Arratibel, cas conegut perquè el d'Etxarri va signar amb la paraula "Aztnugal" ("Ajuda" al revés, en basc) a la declaració d'autoinculpació feta a la seu de la policia. Juntament amb Arratibel, també va ser detingut Xabier Beortegi, que també va guanyar a Estrasburg. I més tard, el TEDH va condemnar Espanya pel tracte inhumà que van patir Igor Portu i Mattin Sarasola a mans de la Guàrdia Civil. Ara és Iñigo González qui torna a posar de manifest la manca de garanties per als detinguts en règim d’incomunicació. Avui a les 17h, els acusats del cas pel qual va ser detingut Iñigo González oferiran una conferència de premsa a Pamplona per valorar la sentència d’Estrasburg.