Nova crisi a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ara per l'elecció d'un nou secretari que substitueixi Sílvia Ventura —que va dimitir fa dos mesos—. Es tracta d'un dels càrrecs més importants dins l'organització i encara no s'ha aconseguit un relleu, ja que en l'últim ple cap dels candidats va aconseguir els vots necessaris per accedir al càrrec. Ara, el conflicte ha esclatat del tot: Josep Costa ha marxat del ple del secretariat per la "gestió despòtica" que s'estaria fent de l'entitat i Lluís Llach ha respost, rebutjant les acusacions.
Des que Ventura va deixar el càrrec per motius personals, s'han fet quatre reunions infructuoses: ni Costa ni el candidat de Llach, Elnur Bayranzade, han generat consens. El resultat ha estat el mateix en les tres votacions d'aquest dissabte i, davant del bloqueig, la direcció ha decidit mantenir Bayranzade com a secretari en funcions. Això ha provocat la reacció de l'exvicepresident del Parlament i advocat —molt crític amb l'actual president de l'Assemblea—, que ha abandonat la reunió entre retrets: "Fa un moment he abandonat la reunió del secretariat nacional de l'ANC en protesta per la gestió despòtica i antireglamentària que s'està fent de l'entitat". "La gent que ho va donar tot per guanyar l'1-O no es mereix que la continuïn potinejant els qui ens han portat fins aquí. Prou", ha afegit. I Costa no ha estat l'únic que ha marxat del ple: David Miñana ha fet el mateix. "També com a secretari nacional de l'ANC he secundat la teua decisió. És incoherent demanar transversalitat, unitat i regeneració del moviment independentista (tant a nivell social com polític) i fer el contrari a nivell intern", ha explicat en una piulada.
Llach no s'ha quedat de braços plegats i ha respost a les acusacions de Costa: "Com a president de l'Assemblea Nacional de Catalunya, expresso el meu enuig per les manifestacions públiques del secretari nacional Josep Costa, que contravenen el reglament intern de l'Assemblea". "D'altra banda, em pertoca, i ho faig de grat, afirmar que cap dels setanta membres del secretariat nacional de l'Assemblea, tingui el pensament que tingui, mereix qualificatius relacionats amb despotisme, frau reglamentari o potinejadors. Sense res més a dir-hi. Visca l'ANC", ha afegit.
Amb la seva acció i el primer missatge, l'exvicepresident del Parlament i advocat no n'ha tingut prou. "Crec que la gran majoria de socis de l’ANC està d’acord amb mi que el president de l’entitat no pot sortir a la principal ràdio del país a defensar un polític acusat de coses molt escabroses pels seus propis companys. Són comportaments que fan mal al moviment i s'han d'erradicar", ha dit, en una segona piulada. Es referia ara a la defensa que el president de l'ANC ha fet de Toni Comín, en l'ull de l'huracà per les diferents acusacions vessades contra ell en el marc de les eleccions al Consell de la República. "El que s'explica de Comín no coincideix per res en l'amic que jo conec. (...) Mai no he tingut cap sospita de deshonestedat econòmica o de res", ha dit aquesta setmana a RAC1.