La directora de l'Institut de les Dones, Isabel García, hauria rebut almenys 64 contractes públics d'ajuntaments governats pel PSOE per gestionar-hi Punts Lila a través empreses vinculades a ella i la seva dona. Segons va avançar El Español, amb les adjudicacions dels consistoris socialistes, companyies que García comparteix amb la seva parella haurien facturat al voltant de 250.000 euros. La dona de la directora de l'Institut és Elisabeth García, qui va ser assessora del PSOE al Senat. Aquestes adjudicacions han aixecat polseguera i han obert un nou conflicte entre els socialistes i Sumar, que han optat per estratègies contraposades davant aquesta polèmica. Què passa amb aquests contractes?

Com es van adjudicar els contractes?

Segons informa el digital, l'empresa de García s'hauria beneficiat de diversos contractes a dit. Ho exemplifiquen amb el cas de l'Ajuntament de San Fernando de Henares, on es van fer amb contractes d'un valor total de més de 23.000 euros. L'estratègia per fer-se amb aquells contractes hauria consistit a presentar tres ofertes de diverses empreses vinculades a la parella. D'aquesta manera s'asseguraven quedar-se amb el contracte. A més, les empreses Elig Consultoría de Igualdad y Diversidad i IMBER Consultorí de Igualdad, no compten amb empleats registrats i operen majoritàriament amb voluntaris. 

Què són els punts lila?

Els serveis que oferien eren la gestió dels Punts Lila dels municipis. Aquest son llocs físics que serveixen per denunciar agressions masclistes. Des d'ells s'acompanya i atén la víctima i funcionen també com a punt d'informació per a totes aquelles persones, establiments, entitats, empreses i organismes públics que vulguin saber com actuar davant d'aquest tipus de violència.  

Perfil baix al PSOE, exigències a Sumar

El cas de García ha estat una nova trinxera on PSOE i Sumar xoquen. Els socialistes han donat poca volada al cas i la ministra socialista d'Igualtat, Ana Redondo, s'ha limitat a dir que donarà "temps" a García perquè doni les explicacions corresponents. "Cal donar-li temps, cal permetre-li que doni les explicacions que consideri i això és el que farem, que s'expliqui i que ofereixi tota mena d'informació que aclareixi aquesta qüestió", ha sostingut la ministra. En canvi, Sumar considera que aquest marge que atorguen els socialistes a Garcia és intolerable i demanen que sigui destituïda. 

Per la seva banda, Garcia sosté que té "la consciència tranquil·la", així com "la certesa d'haver fet les coses bé". A més, ha retret que la seva parella, qui també està dins de les companyies, "té dret a treballar, menjar i viure".

Isabel García, un nomenament conflictiu des del principi 

El perfil de García ja havia enfrontat Sumar i el PSOE anteriorment. Quan va ser nomenada directora de l'Institut de les Dones, diversos dirigents de Sumar i Podemos van recuperar publicacions de García, on carrega contra el col·lectiu LGTBI i feia servir conceptes com "la dictadura queer". Les aproximacions a les polítiques feministes entre Sumar i els socialistes han estat font de conflicte, d'ençà que la legislatura passada la cartera estava en mans d'Irene Montero, qui en el seu moment també va criticar aquest nomenament. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!