Més d'un any després del seu inici (i amb una gran patacada en les eleccions catalanes pel mig) la CUP acaba el seu procés de refundació, el procés de Garbí. Després de l'Assemblea Nacional a Sabadell, on es va aprovar la seva ponència estratègica, aquest dijous, els portaveus del Grup Motor, Non Casadevall i Maria Gordillo, han explicat les seves conclusions en una conferència política de tancament, davant la militància i entitats convidades, entre les quals Òmnium, ACN o la Intersindical.
Secretaria general, coordinador i portaveus
Ara, el següent pas, és la votació pel Secretariat Nacional, que en lloc de tenir una durada de dos anys serà de quatre. Les candidatures col·lectives (amb un mínim de 9 i un màxim de 15 persones i amb com a molt un 60% d'homes) es presentaran a la militància a partir de dilluns vinent, dia 30 de setembre, i la votació interna telemàtica tindrà lloc entre el 6 i el 8 d'octubre, quan se sabran els resultats. A banda de tenir una durada més llarga, hi ha una altra novetat important en el Secretariat Nacional: tindrà la figura de secretari general i de coordinador general. Aquest és un gran canvi, tot i que Gordillo i Casadevall, han negat que això els converteixi en un partit clàssic: "Serà el responsable polític i un líder referent externament", han matisat.
A banda de secretari general també s'incorpora la figura d'un coordinador i tindran dos portaveus nacionals, un dels quals coincidirà amb la de secretari o coordinador. L'objectiu és que hi hagi més cares conegudes que els diputats del Parlament i "deslligar allò que fa la CUP a les institucions amb allò que pensa la CUP". Per altra banda, la Mesa Nacional, que serà la direcció política de l'organització i tindrà "mandats més llargs i estables". Pel partit, aquests canvis en la estructura organitzativa té com a un dels principals objectius millorar l'eficiència política de l'organització, però també la cohesió interna.
Màximes quotes de poder
Per altra banda, han deixat clar que la CUP ha d'aspirar a prendre les "màximes quotes de poder possible". "Això vol dir entrar al Govern? Sí", ha apuntat Gordillo, una idea que durant molts anys ha provocat tensions dins la formació davant les diferents posicions radicalment allunyades que s'hi aglutinen. "Hi ha la voluntat d'aspirar a les màximes quotes de poder, tenim uns objectius i els treballem allò on estem", ha afegit la portaveu, assegurant que per la CUP, "el poder és una cosa molt més amplia" que formar part d'un Executiu.