El Govern ha anunciat aquest dimarts que la nova delegada davant la UE és Ester Borràs, una diplomàtica que entre el 2018 i el 2021 va treballar com a subdirectora d’España Global, un òrgan del govern espanyol per a millorar la imatge d’Espanya després de l’1 d’octubre del 2017. España Global va ser una secretaria d’Estat creada en temps de Josep Borrell com a ministre d’Exteriors del govern espanyol, i perseguia com a principal objectiu de neutralitzar el procés en l’escenari internacional.

El setembre del 2018, un mes abans de la creació d’aquesta estructura, Josep Borrell va anunciar davant dels mitjans de comunicació la remodelació d'allò que havia estat sota govern de Mariano Rajoy l’Alt Comissionat per a la Marca España. Aquesta reformulació de l’òrgan, amb més recursos i personal, havia de donar lloc a España Global, un ens encarregat de “presentar Espanya com allò que és, una democràcia plena”.

El càrrec com a subdirectora general d’España Global figura en el currículum de Linkedin. Va ocupar aquesta posició de desembre del 2018 fins a juliol del 2021, data en què el nou ministre d’Exteriors José Manuel Albares va suprimir l’organisme. Les funcions de promoció exterior de la imatge d’Espanya es van repartir després en una nova Direcció General de l’Espanyol al Món i la Direcció General de Comunicació, Diplomàcia Pública i Xarxes.

Els objectius de Borràs a Brussel·les

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència informa en un comunicat que Borràs estat designada delegada del Govern davant la UE amb la funció principal de “reforçar i ampliar les relacions entre el Govern de la Generalitat i les institucions europees”. El comunicat indica que “als serveis centrals del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió i Cooperació, Borràs va ser subdirectora general de Coherència de l’Acció Exterior”. Abans d’això, va treballar en diverses direccions generals de Nacions Unides i a la Secretaria General Tècnica, així com al Gabinet d’Anàlisi i Previsió ―la unitat de prospectiva política i econòmica del Ministeri.

Borràs, que agafa el relleu d’Ignasi Centelles, és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) per la UB. Després de la seva etapa a España Global va entrar a treballar a la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea com a consellera coordinadora Mertens (adjunta a l’ambaixador representant permanent adjunt), a Brussel·les. Així mateix, ha estat consellera d’Afers Parlamentaris de la Representació Permanent, que és la responsable de les relacions amb el Parlament Europeu.

En la seva trajectòria, també destaca una dècada d’experiència en la multinacional nord-americana Tiempo BBDO, especialitzada en la comunicació i la publicitat. Ester Borràs és consellera consultiva designada al CEI International Affairs de Barcelona i, a més de català i castellà, parla anglès, francès i portuguès.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!