La sessió d'investidura de Pere Aragonès no podia començar amb més mal peu, pel que fa a les relacions entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Si ja venien molestos de casa, després del veto anunciat pel partit de Puigdemont a la primera votació, el malestar dels republicans s'ha multiplicat a primera hora del matí durant la reunió de la Mesa per decidir si acceptava o no el vot delegat del diputat Lluís Puig.
Els tres partits contraris a la independència, PSC, Vox, Cs i el PP han demanat a la Mesa que reconsiderés la seva posició d'acceptar que l'exconseller, exiliat a Bèlgica, pugui participar en les votacions al Parlament delegant el seu vot en el president del grup parlamentari de Junts. Les quatre peticions han estat rebutjades gràcies a la majoria independentista de la Mesa. ERC, Junts i la CUP aglutinen cinc dels set membres que la componen. Els altres dos són del PSC.
La sorpresa ha arribat quan Jaume Alonso-Cuevillas, secretari segon de la Mesa, s'ha posat de perfil en la votació. L'advocat s'ha abstingut amb l'argument que és el representant legal de Puig en la seva causa judicial oberta a Bèlgica. Desmarcant-se de la votació, segons ha explicat ell mateix, evitava una possible impugnació.
La decisió de Cuevillas ha deixat perplexos els republicans, que afirmen que no tenien coneixement de la seva intenció i que se n'han assabentat en directe. Així ho ha denunciat el seu company a la Mesa, Ruben Wagensberg, d'ERC, que ha advertit que "per tornar a teixir confiances i acords també fóra bo compartir amb la resta dels membres independentistes de la mesa el sentit d'un vot tan important com aquest". En una piulada a través del seu compte de Twitter, el secretari quart de la Mesa ha recordat a Cuevillas que "es tractava de protegir en bloc els drets polítics d’un diputat i, en conseqüència, els de tota la ciutadania".
L'ombra del TC
Des del partit de Junqueras i Aragonès han fet ostensible als passadissos del Parlament la seva incomoditat amb el gest de Cuevillas. Recorden que la votació d'avui pot comportar conseqüències penals per als qui han defensat la delegació del vot —Laura Borràs, de Junts, Anna Caula i Ruben Wagensberg, d'ERC i Pau Juvillà, de la CUP—. Els republicans posen el focus en què amb la seva abstenció, Cuevillas quedaria al marge de possibles querelles.
De fet, Ciutadans ja ha anunciat que impugnarà la decisió al Constitucional. Això sí que no ha sorprès ningú.