El registre de trucades de l'exconsellera d'Interior del País Valencià Salomé Pradas indica que el president valencià, Carlos Mazón, no estava localitzable durant moments crítics de la DANA, mentre el dispositiu d'emergències romania inactiu i es produïen la majoria de les víctimes mortals. Pradas li va trucar en diverses ocasions sense èxit, tant al matí com al vespre, coincidint amb l’oferta de suport de l'UME per part del govern espanyol, que no es va activar fins hores després. Això és el que feia públic aquest dimarts elDiario.es, que ha tingut accés a un document notarial del qual es desprèn aquesta informació. Més novetats sobre la gestió de la DANA del govern valencià que es coneixien aquest dimarts: el govern Mazón ha admès que es van esborrar les imatges de seguretat del Palau de la Generalitat del dia de la DANA, al·legant que es va fer segons la normativa, que preveu conservar-les només quinze dies. Ara que hem repassat aquesta informació, cop d'ull a l'edició del diari ABC d'aquest dimecres, que a la portada prefereix obviar la responsabilitat de Mazón i carregar-la a, quina sorpresa, una socialista, Teresa Ribera, exvicepresidenta i exministra per a la Transició Ecològica. “Les revelacions davant la jutge per la deixadesa de la CHJ a la DANA debiliten Ribera a Europa”. L'exministra és, actualment, vicepresidenta primera i comissària de Competència de la Comissió Europea i, segons el diari conservador, “acaba de tornar al focus mediàtic”. El rotatiu posa en dubte la informació facilitada durant la DANA del 29 d’octubre per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), que depenia de Ribera, i la critica per “evitar donar explicacions públiques” i “només comparèixer al Congrés arran de la pressió del PP a Brussel·les”. Què passa, doncs que el diari assegura que dilluns, Pilar Bernabé, delegada del govern espanyol al País Valencià, va declarar que “no va ser conscient de la gravetat de les riuades a Paiporta, el lloc més afectat per la DANA, fins que la va advertir per telèfon la seva alcaldessa a les 19:05”.
Foto de concòrdia a la portada d'El Mundo, on el secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, saluda amb un somriure el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Tal com diu el titular principal de la jornada d'aquest diari, Cuerpo ha confirmat la “porta oberta” dels Estats Units a la Unió Europea (UE) per arribar a un acord sobre la política aranzelària de Donald Trump, després de la moratòria de noranta dies anunciada pel president estatunidenc. El ministre d'Economia ho ha dit després de reunir-se a Washington amb el seu homòleg nord-americà, en una trobada, recordem, precedida per les crítiques de Bessent al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pel viatge que va fer la setmana passada a la Xina. Cuerpo ha definit la conversa com a “oberta i franca” i com a “constructiva i útil”, i s'ha mostrat convençut que la UE podrà arribar, com a “bloc” a un acord “equilibrat, just i beneficiós per a totes les parts”. També a la portada d'aquest diari: “La mort dels 5 miners fulmina la consellera i cerca Barbón”. La consellera de Transició Ecològica, Indústria i Comerç del Principat d'Astúries, Belarmina Díaz, va anunciar aquest dimarts la seva “dimissió irrevocable” després d'haver donat explicacions en el ple del parlament asturià sobre l'accident miner que el passat 31 de març va costar la vida a cinc treballadors a la mina de Cerredo, al consell de Degaña. Per al diari, “el president socialista, Adrián Barbón, es defensa dient que ell és de sang minera i es compromet que se sàpiga la veritat”. Davant la dimissió, el PP ha titllat d'“esperpèntic” que la consellera hagi comparegut en la sessió plenària per a donar detalls sobre l'explosió en l'explotació minera després d'haver anunciat el dia abans la seva dimissió al president: “Compareix una consellera que ja no és consellera. Em sembla esperpèntic. No és jugar net”, ha assegurat el diputat popular José Agustín Cuervas-Mons.
Finalment, molta varietat de temes a la portada de l'ABC, que destaca “la defensa de l'acostament d'Espanya a la Xina davant el govern de Trump” i, també sobre el polèmic president nord-americà, afegeix que ha decidit congelar 2.200 milions de dòlars (uns 1.940 milions d'euros) en fons federals per a la Universitat Harvard després que la institució rebutgés la demanda del Govern de posar fi als seus programes de diversitat i vigilar l'orientació ideològica dels seus estudiants estrangers i després de ser acusada de no fer prou per combatre l'antisemitisme al seu campus. L'anunci posa en risc 9.000 milions de dòlars en subvencions federals, sota l'argument que ha permès que floreixi l'antisemitisme sense control. “Potser Harvard hauria de perdre el seu estatus d'exempció fiscal i pagar com una entitat política, si continua promovent aquesta bogeria inspirada i recolzada per motius polítics, ideològics i terroristes?”, ha escrit Trump al seu perfil de Truth Social. “Recordeu que l'estatus d'exempció d'impostos està totalment condicionat al fet que s'actuï per l'interès públic!”, ha afegit el líder de la Casa Blanca. Què diuen la resta de portades d'aquest dimecres?