Per si faltaven fronts de fractura i divisió entre els dos socis del govern espanyol, aquest dilluns se n'hi ha sumat un altre. El Consell de Ministres ha aprovat avui en primera volta la llei d'equitat sanitària, que en paraules de la ministra Carolina Darias posarà fi al copagament introduït pel govern de Mariano Rajoy. Però el soci petit, Unidas Podemos, ja amenaça de votar-hi en contra, en considerar que no reverteix el procés de privatització de la sanitat pública, sinó més aviat tot el contrari. Darias ha defugit les discrepàncies i ha defensat que és una iniciativa del conjunt de l'executiu.
En la presentació de la llei des de La Moncloa, la ministra de Sanitat ha assegurat que l’objectiu de la norma és “consolidar l’equitat, la cohesió i la universalitat” del sistema sanitari espanyol. La voluntat, ha defensat Carolina Darías, és limitar la reforma del PP del 2012, que va introduir el copagament farmacèutic o en altres productes i serveis com el transport sanitari no urgent, els productes dietoteràpics i els productes ortoprotèsics, apel·lant a la sostenibilitat del sistema. Per altra banda, l'avantprojecte també introdueix un enfocament de salut en totes les polítiques públiques, que implicarà memòries d'impactes normatiu que recullin l'impacte en la salut de la població.
Però des de Podemos ja han avançat aquest mateix migdia la seva oposició a l'actual avantprojecte. El principal conflicte, la privatització de la sanitat pública. En roda de premsa posterior a l'executiva, el portaveu Pablo Fernández ha avisat que "en aquests termes no podem estar-hi d'acord" i que esperen que el PSOE "s'avingui a modificar-la". En aquesta mateixa línia, Fernández ha insistit que l'actual text "segueix el camí" de la llei 15/97, aprovada pel govern Aznar, que "va privatitzar la sanitat" en permetre la col·laboració publicoprivada. Per això sol·licitaran una "revisió" de la iniciativa en el tràmit d'esmenes al Congrés dels Diputats.
Darias ha estat preguntada de forma reiterada per aquestes discrepàncies dins del govern, que ha defugit. La ministra socialista de Sanitat ha insistit que és una "llei de tot el govern", que s'adequa a l'acord de govern de coalició i que estableix la "prioritat" de la gestió pública de la sanitat davant d'altres fórmules. "És una llei que amplia i consolida drets i blinda que no es puguin repetir situacions del passat", ha assegurat, remarcant que s'han tingut en compte les aportacions d'altres ministeris.