La jutgessa que investiga per un presumpte frau a la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, ha obert una peça separada per investigar uns possibles delictes relacionats amb el Grup Quirón, que gaudeix d'adjudicacions de centenars de milions de la Comunitat de Madrid. En la interlocutòria, la titular del Jutjat d'Instrucció número 19 de Madrid estima un recurs presentat per PSOE i Más Madrid, que exerceixen d'acusació popular, i que van demanar ampliar la investigació per doble frau fiscal i una falsificació de documents en altres 5 delictes nous. La jutgessa va rebutjar ampliar la investigació, però ara ha acceptat un recurs de reforma i ha obert una peça separada per investigar la creació d'una presumpta empresa pantalla per beneficiar-se econòmicament no declarant el que percebia a Hisenda. 

L'ampliació de la investigació deixa en l'aire, el que fins ara, era el final més previsible del cas, ja que l'empresari va arribar a un pacte amb la Fiscalia i Hisenda per reconèixer el seu frau fiscal, pagant una multa de mig milió d'euros i així evitar l'entrada a la presó. En principi la nova peça, no està vinculada amb el cas principal i tècnicament no hi hauria cap impediment per arribar a un acord. Segons revela elDiario.es, el primer contracte que González Amador va signar amb Quirón Prevención va ser el 2017 —4 anys abans d'iniciar la seva relació amb la presidenta madrilenya— tot i que, d'ençà que és parella d'Ayuso, la facturació de l'empresari i el grup sanitari s'ha multiplicat per quatre. 

➡️ Del correu de la parella d’Ayuso al Suprem: vuit mesos i un fiscal de l’Estat investigat per primer cop

De frau fiscal a corrupció 

La Fiscalia va denunciar González Amador acusat de defraudar més de 350.000 euros entre 2020 i 2021 usant un entramat de factures falses, amb les quals hauria guanyat diversos milions d'euros procedents de comissions en compravenda de material sanitari en els primers mesos de la pandèmia i va tractar de pagar menys en l'Impost de Societats de la seva empresa, Maxwell Cremona, adjudicant despeses de centenars de milers d'euros per treballs que l'empresa mai va executar, però que el van beneficiar fiscalment. Inicialment, la defensa de la parella d'Ayuso va tractar de justificar els pagaments mostrant factures, malgrat que finalment, van canviar el rumb de l'estratègia i va reconèixer el delicte oferint un pacte a la Fiscalia. En l'acord, es mostrava disposat a acceptar vuit mesos de presó i més de mig milió d'euros en deutes, multes i interessos a canvi de no trepitjar la presó i tancar el cas amb una sentència de conformitat. Tanmateix, l'empresari encara no ha comparegut al jutge, i tampoc ha firmat el pacte, a conseqüència de les acusacions particulars presentades per PSOE i Más Madrid. 

Els dos partits anaven un pas més enllà del frau fiscal —reconegut per González Amador— i demanaven a la jutgessa que investigués els contractes de l'empresari i el Grup Quirón, que segons explica el digital, inclou factures, treballs, així com relacions econòmiques directes amb Fernando Camino, president de Quirón Prevención. PSOE i Más Madrid denunciava que algunes de les operacions entre els dos empresaris eren perquè Camino cobrés una comissió en les operacions de compravenda de material sanitari. Ara, la jutgessa ha decidit obrir una peça separada. La segona investigació pot obrir la porta a un compliment obligatori de condemna de presó. Així doncs, les pròximes setmanes seran clau per al futur de González Amador. 

González Amador i Grup Quirón

L'origen de la segona investigació és el 2020, quan l'empresa principal de González Amador, Maxwell Cremona, va comprar una altra companyia, que fins aleshores es deia Circulo Belleza SL, i es dedicava a la venda de productes cosmètics. Després de l'empresa va canviar de nom a Masterman & Whitaker, i només uns mesos després i sense que constés cap empleat, va aconseguir treballar per a Quirón Prevención per a promoure l'expansió a Llatinoamèrica. Segons apunta la Fiscalia i Hisenda el desembre del 2021 es va produir un nou moviment per beneficar-se fiscalment. L'empresa “pantalla” i l'empresa principal de González Amador van signar un contracte per a cedir-se parcialment el contracte d'assessoria per a Quirón. Posteriorment, i només 24 hores després, l'empresa principal va transferir totes les participacions de l'empresa “pantalla” al mateix González Amador. Així doncs, des d'aquest moment, la parella d'Ayuso es va convertir en soci únic i administrador de totes dues societats, “podent disposar lliurement dels fons d'ambdues”.

La sospita és que González Amador va treballar per a Quirón i va efectuar una "simulació relativa" dels serveis prestats fent servir les dues empreses. L'empresa “pantalla”, va emetre una factura a Maxwell, l'empresa principal, per 600.000 euros pels seus serveis. Prèviament, Masterman només havia cobrat 327.000 euros de Quirón. A l'escrit enviat a la jutgessa, PSOE i Más Madrid demanaven investigar els correus electrònics entre González Amador i Quirón Prevención, així com la declaració del president d'aquesta filial de Quirón. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!