Nit d'importants i violents aldarulls als carrers de Barcelona. Els manifestants s’han concentrat a partir de les 18 hores a la Plaça Universitat per reivindicar l’alliberament de Pablo Hasél, l'amnistia total i la república, així com també per demanar la dissolució dels antiavalots dels Mossos. L'ambient reivindicatiu i pacífic del principi, però, s'ha dissipat i ha acabat sent una de les nits més violentes des de la detenció del raper.

La tensió ha anat en augment fins que a La Rambla alguns manifestants han fet llançaments contra la comissaria de la Guàrdia Urbana i els agents s'han vist sobrepassats. En aquest moment, un grup ha incendiat una furgoneta de la Guàrdia Urbana on hi havia almenys un agent. 

Guillem Ramos.

Poc després, els vehicles de la Brigada Mòbil dels Mossos ha intervingut amb corredisses, dispersant la manifestació Rambla amunt amb certa lentitud ja que els manifestants havien col·locat mobiliari urbà al mig del carrer per impedir el seu pas.

Almenys tretze detinguts per la manifestació a Barcelona

A hores d'ara, el balanç és de tretze detinguts. Almenys un d'aquests estaria relacionat amb la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana.

Hotels i caixers vandalitzats

D'altra banda, alguns esvalotadors han ruixat amb líquid inflamable l'Hotel NH de Rambla Catalunya amb el carrer Diputació, així com el concessionari de cotxes del costat. També s'han fet destrosses en diverses botigues, bancs i terrasses, com al restaurant El Glop situat al carrer Aragó amb Rambla Catalunya o a la botiga Zara de Plaça Catalunya.

Destrosses a l'Hotel NH / Pau de la Calle

Destrosses en una oficina de La Caixa / Pau de la Calle

L'acte ha començat a les 17 h, quan diverses columnes han sortit d'arreu de la ciutat en direcció a Plaça Universitat per unir-se a la convocatòria dels CDR i altres organitzacions, amb el lema #Finsquecaiguin. Els manifestants han recorregut els carrers del Raval con diverses consignes i reivindicacions a favor de la justícia social, la llibertat i la república. Al final, tot s'ha dispersat després dels greus incidents a la comissaria de la Guàrdia Urbana. 

Condemnes als actes violents d'aquest dissabte

El vicepresident Pere Aragonès ha condemnat els actes "vandàlics" i "la violència" de la manifestació d'aquest dissabte. "El saqueig o destrossa de comerços, la crema de mobiliari o l'atac a treballadors públics no són ni llibertat d'expressió ni de manifestació", ha denunciat en una piulada.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha condemnat els "fets violents després d'una manifestació pacífica". En una piulada, Colau ha mostrat el seu suport a la Guàrdia Urbana, als veïns i als comerciants afectats pels aldarulls.

Des del consistori també s'ha expressat la presidenta de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, donant suport a la Guàrdia Urbana després d'un atac que ha qualificat d'"intolerable".

Les mostres de suport als cossos policials també han arribat des del govern espanyol. En una piulada, el president Pedro Sánchez ha titllat d'"inacceptables els actes de vandalisme i violència que està patint aquesta nit Barcelona".

Manifestacions a Girona, Tarragona i Lleida

En altres punts del territori també s'han sentit les mateixes reivindicacions. A les set de la tarda han començat simultàniament les manifestacions a Girona, Lleida i Tarragona per la llibertat d'expressió i l'alliberament dels presos polítics, així com per reivindicar una sanitat i educació públiques.

A Girona, unes 150 persones s'han concentrat a la Plaça Independència, on s'ha desplegat una pancarta des d'una bastida d'un edifici en obres amb el lema 'Prou repressió'. A Lleida s'han manifestat unes 300 persones convocades per la Plataforma Llibertat Pablo Hasel, mentre que a Tarragona s'han mobilitzat un centenar de persones per reclamar la llibertat del raper i dels detinguts que hi ha hagut arran dels aldarulls dels últims dies.

Els manifestants despleguen una pancarta amb el lema 'Prou repressió' a Girona / ACN