Ja havia llançat l'amenaça, i aquest dimecres l’ha complert. El govern de la Comunitat de Madrid d’Isabel Díaz Ayuso ha interposat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem per denunciar "la inactivitat" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L’executiu de la lideressa madrilenya denuncia que el cap de l’executiu estatal no ha convocat la Conferència de Presidents. La decisió de presentar aquest recurs s’ha pres en la reunió del consell de govern autonòmic. Ayuso considera que Sánchez incompleix "les seves obligacions legals i desatén els requeriments formulats". L'executiu regional considera que és "absolutament imprescindible" que aquest òrgan de cooperació entre el govern espanyol i les comunitats autònomes reprengui la seva activitat i es reuneixi regularment. El cert és que no es convoca des del mes de març del 2022. L’executiu madrileny denuncia que en tot aquest temps s’hauria d’haver convocat en almenys cinc ocasions.

Miguel Ángel García, conseller de la Presidència, Justícia i Administració Legal de la Comunitat de Madrid, ha denunciat aquest dimecres que el president del govern espanyol sí que es reuneixi amb el seu homòleg català, Pere Aragonès, quan “es nega a rebre altres presidents”. “Avui veiem aquesta foto en la qual Pedro Sánchez s’humilia un cop més davant dels partits independentistes”, ha remarcat. A parer seu, l’executiu del PSOE i Sumar ha convertit la Moncloa en “una autèntica gestoria aconseguidora per a Carles Puigdemont i els partits independentistes”.

El cas és que Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuneixen aquest dimecres al Palau de la Generalitat. Per camuflar la transcendència real d’aquesta trobada, el govern espanyol ha inclòs en l’agenda del seu president una trobada amb el flamant lehendakari, Imanol Pradales, aquest divendres a Vitòria. Però el cert és que el líder socialista es reuneix amb el president de la Generalitat en plena recta final en les converses entre Esquerra Republicana i el PSC perquè Salvador Illa acabi investit president de la Generalitat.

L’ofensiva d’Ayuso, l’endemà de la doble patacada de Sánchez al Congrés

L’ofensiva d’Ayuso contra Sánchez a través del Tribunal Suprem arriba l’endemà que el govern espanyol s’endugués una doble patacada parlamentària en el dia, precisament, que se celebrava el primer aniversari de les eleccions generals del 23-J. Els botxins de les dues iniciatives van ser el PP i Junts. Els negociadors del PSOE i Sumar no van ser capaços de convèncer-ne cap dels dos perquè aprovessin la reforma de la llei d’estrangeria. Però la rematada va arribar al vespre, quan a escassos minuts de l’hora de votar, la formació de Míriam Nogueras va anunciar que també tombaria la senda de dèficit, el primer pas que necessita l’executiu per acabar aprovant els pressupostos generals de l’Estat del 2025.

El motiu dels independentistes va ser el de sempre: el dèficit en execució pressupostària que pateixen els catalans, i el greuge comparatiu que suposa col·locar les dades de Catalunya al costat de les de Madrid; un 45% d’execució del pressupostat per als primers, i un 212% per als segons. Pots consultar aquí les dades que ha utilitzat el grup independentista per argumentar el cop a Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!