L'equip del ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha preparat una nova ofensiva contra el procés català a través de l'organisme anomenat España Global, l'anterior Marca España. Segons explica Europa Press, aquest òrgan superior del govern espanyol ha realitzat un dossier, d'unes 70 pàgines, que recull una sèrie d'arguments "per combatre les tesis independentistes".

El document inclou un llistat de 45 missatges "habituals de l'independentisme", que el Ministeri d'Exteriors qualifica de "fakes" i enfrontats als seus corresponents "facts" ("fets"), al costat d'informació detallada sobre els fets de 2017 i sobre el judici en el Tribunal Suprem i el sistema judicial espanyol.

Un dels seus 11 capítols és "El preu que Catalunya paga pel procés", on defensa en diversos apartats, com el procés "ha danyat la llibertat de premsa", ha deixat una economia "espantada" i una societat "fracturada", i com "ha assetjat polítics".

Només tres ingressats en hospitals durant l'1-O

El dossier fa una llarga cronologia, des de la Diada del 2012, posant èmfasi en els dies 6 i 7 de setembre, quan el Parlament va aprovar les lleis del Referèndum i la de la Transitorietat Jurídica per donar empar legal a la votació de l'1-O. El text assenyala que no es va tractar d'un "acte simbòlic" sinó l'aprovació de dues lleis que derogaven a Catalunya la Constitució i l'Estatut.

En referència a la violència de l'1-O, explica que "els excessos policials són contraris a la llei" i que els dilucidaran els tribunals, on hi ha 33 agents imputats "per un presumpte ús excessiu de la força". En tot cas, remarca que no va haver-hi més de mil ferits, sinó tres ingressats en hospitals i que es van difondre "grans quantitats de fotografies falses" i que no tota la resistència va ser pacífica.

"Polítics no independentistes pateixen diàriament agressions"

El dossier també argumenta que l'1-O "no va ser un referèndum democràtic" i així doncs, justifica l'empresonament dels polítics catalans assegurant que "la llei és igual per a tots". El text explica que "no és delicte plantejar la independència d'una comunitat o regió sense Estat a Espanya", però assenyala que "sí és delicte desobeir al Tribunal Constitucional, aprovar lleis per a derogar la Constitució i l'Estatut d'autonomia, celebrar un referèndum il·legal i després proclamar la independència unilateralment".

En aquesta línia, el document sosté que "el procés ha provocat menys creixement econòmic, més pobresa i més exili laboral de joves" i xifra en 5.350 les empreses i bancs "que han abandonat Catalunya des d'octubre de 2017". També afirma que polítics no independentistes com Albert Rivera, Inés ArrimadasXavier García Albiol "pateixen diàriament agressions".

Qualifica VOX de "partit conservador"

Un altre dels capítols és la presència de VOX com a acusació popular al judici de l'1-O, destacant que encara que és objecte d'un "debat important", pretén que els ciutadans contribueixin a l'administració de Justícia. Quan el dossier valora l'exercici d'aquesta acusació per part de VOX, s'hi refereix com a "partit conservador" i justifica que podria haver-se personat una altra formació.

Actualment aquest dossier és a les mans de la secretària d'Estat d'España Global, Irene Lozano, que s'està encarregant d'ensenyar-lo a diferents autoritats i periodistes estrangers. Igualment, l'organisme ha indicat que aquest document només és un dels molts materials que s'emmarquen en la seva labor d'informació "per a fer front a les amenaces a la reputació d'Espanya".