El papa Francesc porta una setmana polèmica. Després d'haver-se conegut dilluns que el cap de l'Església catòlica va instar els bisbes italians a no admetre seminaristes homosexuals perquè ja hi ha massa “mariconeria”, ara transcendeixen unes noves declaracions que aixecaran polseguera. Segons publiquen mitjans italians, Francesc hauria instat a joves sacerdots en una reunió a porta tancada que deixessin de banda la xafarderia, perquè és “cosa de dones”. “Nosaltres portem pantalons, hem de dir les coses”, va afegir el pontífex, com a una forma de demanar els seus sacerdots que vagin de cara i siguin més directes.

Les declaracions desafortunades de Francesc desentonen amb la imatge construïda al seu voltant com a Papa relativament progressista, que s'ha posicionat obertament a favor d'un major paper de la dona en l'Església, incloent-les en alguns càrrecs, o que s'ha pronunciat en termes més laxos i oberts que els seus predecessors pel que fa a l'homosexualitat i la relació entre el col·lectiu LGTBI i la casa del Déu, parlant sobre que l'Església no tanca les portes a ningú o de beneir les parelles del mateix sexe.

Dues declaracions polèmiques en una setmana

Després de la polèmica per la “mariconeria”, el Vaticà va publicar un comunicat de disculpa en el qual s'afirmava que el papa Francesc “mai va tenir la intenció d'ofendre o expressar-se en termes homòfobs, i demana disculpes als qui es van sentir ofesos”. “El papa Francesc coneix els articles publicats recentment sobre una conversa, a porta tancada, amb els bisbes de la Conferència episcopal italiana i com va afirmar en diverses ocasions: “A l'Església hi ha lloc per a tots, per a tots! Ningú és inútil, ningú sobra, hi ha lloc per a tots. Tal com som, tots nosaltres”, deia la nota del Vaticà.

Segons els mitjans italians, el papa va usar la paraula despectiva en italià contra els homosexuals 'frociaggine' durant la reunió amb els bisbes italians el passat 20 de maig. Havia estat publicat en la pàgina web Dagospia, i dilluns alguns mitjans italians com “Corriere della Sera” i “Repubblica” van confirmar el terme amb alguns bisbes presents. S'estava parlant del tema de si admetre als seminaris candidats obertament homosexuals i en quina mesura i Francesc, encara que va reiterar com sempre la necessitat d'acollir a tothom, es va mostrar molt rígid sobre aquest tema, reiterant la seva negativa a admetre'ls, com ja ha reiterat l'Església en diverses ocasions, sota mandat de Benet XVI (2005) i del mateix Francesc (2016). “Corriere della Sera” explica que segons els presents consultats “més que vergonya, la frase va ser rebuda amb alguns riures incrèduls” i que “era evident que el papa no era conscient de com resulta d'ofensiva aquesta paraula en italià”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!