El president del grup d'Unides Podem al Congrés dels diputats, Jaume Asens, ha promès, tot i les últimes paraules del ministre socialista de Presidència, que portaran a la taula de diàleg el delicte de sedició per arribar a "un acord" i "aprovar" la seva reforma.
Asens ha recordat aquest dimarts que la reforma del delicte de sedició "és un compromís" del govern espanyol "amb Europa i les organitzacions de Dret Humans". És per això, que Unides Podem durà el delicte de sedició a la taula de diàleg, "tal com vam anunciar, aquesta serà una de les primeres qüestions que portarem a la taula de diàleg".
D'aquesta manera, Asens ha respost la decisió de l'executiu espanyol de no incloure la reforma del delicte de sedició al pla normatiu per el 2021, que inclou prop de 150 projectes de llei i decrets que aniran al Consell de Ministres abans del 31 de desembre.
Contradiccions entre la coalició
Les paraules de Jaume Asens xoquen frontalment amb el discurs que ha manifestat el soci de govern de Podemos, el PSOE. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha destacat que la prioritat del govern espanyol és complir els 50 compromisos adquirits a Brussel·les amb el Pla de Recuperació Econòmica. Bolaños ha informat que abans que acabi l'any tenen previst aprovar 144 normes, entre elles les noves lleis d'habitatge, ciència i reforma laboral. En cap cas els delictes de rebel·lió i sedició, una reforma que afavoriria la situació penal dels presos polítics.
"Entenem que en aquests quatre mesos no era prioritari afrontar aquesta modificació del Codi Penal", ha afirmat el ministre de Presidència, abans d'apuntar que en endavant, quan s'elaborin els futurs plans normatius, ja aniran veient si s'inclou la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.
La taula sota pressió
Mentre PSOE i Podemos es barallen per a què incloure a la taula de diàleg, prevista a principis de septembre, el Govern manté la pressió damunt del president espanyol, Pedro Sánchez, per garantir la seva presència a la reunió de la taula de diàleg. Si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurava ahir que no s'imagina aquesta reunió sense la participació de Sánchez, l'executiu ha assegurat que "no contempla" la possibilitat d'aquesta absència.
Així ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en què ha subratllat la transcendència d'aquesta cita, que el Govern espera que sigui el "tret de sortida d'una nova etapa entre el govern català i el govern espanyol".