Nou —i definitiu— revés per a Ciutadans. El president a l'exili, Carles Puigdemont, pot ser candidat sense problema a les eleccions catalanes del 12 de maig. La formació de Carlos Carrizosa ha intentat a la desesperada per les instàncies judicials tombar la possibilitat que Puigdemont sigui presidenciable als comicis al Parlament. L'única via que li quedava per esgotar era la del recurs d'empara al Tribunal Constitucional, que la Sala Segona d'aquest alt òrgan ha inadmès per unanimitat, avalant que el també eurodiputat de Junts pugui encapçalar la llista al 12-M. De fet, la Sala Segona explica que aquesta inadmissió, de la qual n'ha estat ponent la magistrada progressista Laura Díez, es produeix perquè no existeix "violació d'un dret fonamental tutelable en empara". Ciutadans sostenia en el seu escrit que Puigdemont no es podia presentar, des de la seva perspectiva, perquè "té la seva residència a Bèlgica" i no a Catalunya, donant a entendre que qüestionaven la seva inscripció en el cens electoral. En paral·lel, traslladaven que el fet que ell es presentés era "jurídicament improcedent" perquè el president a l'exili té el DNI caducat des de fa més de quatre anys.
🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
El Constitucional ha desestimat el recurs d'empara de Ciutadans perquè no hi veu la vulneració del dret fonamental d'accés en condicions d'igualtat als càrrecs públics electius de la candidatura que ha presentat el recurs. En aquesta línia, concreta que la impugnació s'hauria d'haver registrat abans i no en aquesta instància, sinó davant l'Oficina del Cens Electoral en el cas de la via administrativa i per la via judicial contenciosa-administrativa a través del procés especial de tutela jurisdiccional dels drets fonamentals, passos que Ciutadans no ha efectuat. D'aquesta manera, el TC se situa en el mateix plantejament de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i del jutjat contenciós-administratiu, que van rebutjar els recursos formulats per Cs i es van mostrar partidaris que Carles Puigdemont pugui ser candidat.
Pel que fa a la queixa de la caducitat del DNI de Puigdemont, el Tribunal Constitucional sosté que Ciutadans va tenir "la possibilitat de posar en coneixement aquest fet quan el jutjat va donar trasllat a les parts de l'expedient informatiu" i que, atès que no ho va fer, aquesta "manca d'invocació de la queixa en via judicial impedeix el seu enjudiciament amb motiu del recurs d'empara electoral" que els taronges han presentat.
Els moviments de Ciutadans per intentar evitar la candidatura de Puigdemont
En aquesta croada dels taronges contra Puigdemont, el partit s'emparava en una sentència del Tribunal Constitucional, que es remunta l'abril de 2021, en què van rebutjar la candidatura de Toni Cantó a les llistes del Partit Popular per a les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid perquè no estava empadronat a temps al territori. En aquest sentit, els de Carrizosa apuntaven que Puigdemont s'hauria d'haver inscrit al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA) per ser elector i elegible. Davant el jutjat contenciós-administratiu, l'equip jurídic de Puigdemont va defensar que el president a l'exili ja havia pogut ser candidat al Parlament de Catalunya a les eleccions del desembre de 2017 i 2021; que figura al cens electoral —fet que li permet conservar la seva condició d'elector i elegible— i que va ser convocat com a vocal a una mesa electoral en les eleccions municipals de 2023. Tant la Junta Electoral com el jutjat contenciós-administratiu van donar la raó al dirigent de Junts.