Els grups parlamentaris dels Socialistes, els Verds i l’Esquerra al Parlament Europeu han enviat una carta conjunta a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, per queixar-se de les maniobres partidistes de la presidenta de la Comissió de Peticions, Dolors Montserrat. Doncs bé, els tres grups parlamentaris assenyalen l'actitud de Montserrat per guanyar una votació el 8 de setembre passat. En aquell moment, va modificar el criteri de votació a la meitat de la sessió per afavorir un cas presentat per la portaveu del PP a les Corts valencianes per parlar de Mònica Oltra i fer oposició al govern valencià. Un assumpte sobre el qual la Comissió Europea ja havia dit que no tenia competències.
Mitjançant una carta, els tres partits han traslladat una “queixa formal” contra Montserrat “per un greu trencament de les normes de procediment durant la reunió del 8 de setembre”, dia de la votació sobre menors tutelats per la Generalitat valenciana. Els signants expliquen que traslladen la queixa “davant la gravetat de la situació”, fruit d'un “flagrant conflicte d'interessos de Montserrat” en incloure a l'agenda una petició “realitzada per un membre del seu propi partit i en contra del criteri de la Comissió Europea”. D'aquesta manera, els tres grups afirmen que la seva conducta durant la votació va ser “inapropiada” i que “erosionarà els drets dels eurodiputats” i “la credibilitat i les normes del Parlament Europeu”.
Montserrat va canviar el mètode de votació
Concretament, en la votació del 8 de setembre passat, la fórmula del vot ponderat no li va servir a Montserrat. Es tracta d'un mètode pel qual el vot del diputat emissor representa tants vots com diputats integren el seu grup parlamentari. I és que el grup parlamentari Renew Europe estava dividit entre la coordinadora Jana Toom (contrària a la tesi del PP, Cs i Vox) i l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas. I, a més, faltaven els ultres del grup d’ID (la Lega i Le Pen).
Doncs bé, davant d'aquest escenari, Montserrat va decidir, amb el suport de Vox i C’s, improvisar una nova fórmula de votació que afavoria els seus interessos. És a dir, que votessin els presents. I, és clar, en aquell moment, hi havia més diputats de dretes que d’esquerres perquè molts d’ells havien decidit abandonar la sala arran de la decisió de Montserrat i després d’haver demanat que, en lloc de votar, els coordinadors de la comissió prenguessin una decisió en una reunió posterior.
Envien una carta a la presidenta del Parlament Europeu
Així doncs, les esquerres han enviat una carta a la presidenta del Parlament Europeu perquè anul·li la votació del 8 de setembre. Montserrat estava en còpia en l’emissiva i ja ha respost. “Rebutjo enèrgicament totes aquestes acusacions infundades, que es tradueixen en un nou atac polític contra el meu paper com a presidenta de la Comissió de Peticions i, en darrer terme, en un atac injustificat contra el funcionament democràtic d'aquesta Institució”, ha afirmat.
Els fets van ser tractats per sobre durant l’última reunió de la Mesa del Parlament Europeu, i està previst que es tornin a tractar en una pròxima reunió.
No és el primer cop que l'acusen de partidisme
Amb tot, escau esmentar que aquesta no és la primera queixa que presenten les esquerres europees per les decisions de Montserrat. Tot just fa dos anys, quan també era presidenta de la Comissió de Peticions, també va ser denunciada per “ús partidista”. En aquell moment, se l’acusava de “manca clara d'imparcialitat”, de no seguir “els criteris d'independència i justícia” i de “de fer servir les institucions europees de manera partidista”.