L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha protagonitzat una nova relliscada que li està incrementant les crítiques, després del fiasco de la visita a Rússia en la qual el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, el va ridiculitzar amb els presos polítics i exiliats catalans. En aquest cas ha estat per la delegació europea a Cuba, en una situació que no para d'embolicar-se.
El problema s'ha produït després que l'ambaixador de la UE a Cuba, Alberto Navarro, que també és espanyol, va subscriure una carta col·lectiva cubana al president dels EUA, Joe Biden, en la qual es demanava que Estats Units "deixi de ser el veí hostil" de Cuba i "deixi d'interferir en els assumptes interns". El posicionament militant de l'ambaixador ha tensat les relacions diplomàtiques entre la UE i la nova administració Biden, i ha captat l'atenció de la premsa internacional.
El nou problema ha esclatat un cop més en el despatx de Borrell, cosa que s'està convertint en una constant quan ja hi ha diversos països, especialment del Nord i Est d'Europa que li demanen la dimissió.
Mitjans com l'influent diari americà Politico han posat de manifest el desgavell de l'oficina de Borrell amb aquest cas. El diari remarca que l'alt representant ha reconegut que el seu ambaixador ha comès "errors", però alhora no aclareix si l'acomiadarà.
Politico recorda que un grup d'eurodiputats demana que Borrell cessi l'ambaixador. "Alguns a Brussel·les han dit que és inapropiat que Navarro fes aquestes exigències al president dels EUA", assenyala el diari, que recorda que la carta estava signada en la major part per ciutadans cubans.
Per ara, Borrell ha convocat l'ambaixador a Brussel·les, per demanar-li explicacions, però no l'ha destituït. En una roda de premsa dimecres, l'alt representant va reconèixer que ha rebut tres cartes de diputats "qüestionant certes circumstàncies que han passat en la gestió de la nostra representació diplomàtica a Cuba". "N'estem fent una avaluació. És evident que es van cometre errors, però hem d'avaluar-los en els seus termes", va afegir.
Una de les cartes citades per Borrell estava signada per 16 eurodiputats, que li van demanar la destitució de l'ambaixador.
Una portaveu de l'oficina de Borrell no ha respost a la pregunta de si l'ambaixador seguiria en el càrrec durant l'avaluació, o si havia tornat a la delegació de la UE a Cuba després de la reunió amb Borrell, segons Politico.