Nova ronda de negociacions entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, per abordar l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Les converses s'han produït aquest matí a Brussel·les, l'endemà que la permanent del secretariat de Junts celebrés una reunió presencial que va acabar sense ratificar el pacte amb el PSOE. Precisament, Cerdán es trobava ja ahir a la capital belga davant la possibilitat que es pogués rubricar una entesa per a la investidura. A les converses hi participa també el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la responsable del grup de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ahir es van quedar a Bèlgica després que la major part de la permanent va tornar a Barcelona.
Junts ja va tancar ahir la porta a un acord imminent i va deixar clar que no té pressa per rubricar-lo. Per contra, el PSOE i ERC sí van fer públic el pacte a què han arribat per la investidura de Sánchez, que inclou la llei d'amnistia, però també el traspàs d'algunes línies de Rodalies i la condonació d'una part del deute que té Catalunya amb l'Estat. Aquest anunci no ha servit per pressionar el partit de Puigdemont. Més aviat al contrari. De fet, el distanciament de Junts es produeix després que aquesta setmana ja es veia molt aprop l'acord fins al punt que es va preparar la maquinària del partit per ratificar-lo. A banda de la convocatòria del secretariat a Brussel·les, estava prevista la reunió de l'executiva i el consell nacional per ratificar-lo.
Amnistia
Els principals obstacles que impedeixen a hores d'ara aquest pacte se centrarien en el perímetre que hauria d'incloure la llei d'amnistia. Tot i l'opacitat de les converses, diferents fonts apunten al cas Volhov, en el qual estaria implicat el responsable de l'Oficina d'expresident de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'exresponsable de la Plataforma per les Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, a banda de David Madí i Xavier Vendrell. En aquest procediment s'investiguen delictes de malversació vinculats al finançament del Procés. Altres fonts apunten també del temor de Junts a què els casos sota secret de sumari poguessin quedar fora de l'amnistia. No obstant això, el jutge de l'Audiència que investiga el cas Tsunami, l'únic del Procés que encara estava en aquesta situació, ja va aixecar-ne el secret el mes de maig i va prorrogar la investigació fins al mes de gener perquè la Guàrdia Civil inclogués el seu darrer informe. Precisament, avui mateix, en plena negociació, s'han conegut les conclusions de la Guàrdia Civil.
En qualsevol cas, el partit de Puigdemont insisteix en la falta de confiança amb el PSOE, a qui retreu l'intent de rebaixar acords un cop ja pactats. Precisament, Puigdemont va advertir ahir al vespre sobre la necessitat de mantenir la prudència en les converses i exigir garanties, malgrat les presses que els socialistes volen imprimir a la negociació. "Sempre hem dit que per tractar amb el sistema polític espanyol totes precaucions són poques. Ens hi mantenim, i ens hi refermem. No canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara, per més presses que alguns tinguin", va advertir.