El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat que una altra escola haurà d'impartir en castellà, a més de l'assignatura de llengua castellana, "almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular que, per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva, pugui ser considerada com a principal".
La família demanava un 25% d'hores lectives
La sentència afecta una línia d'un centre del Prat de Llobregat (el Baix Llobregat), arran del recurs que va presentar la família d'un alumne, i el tribunal el resol en el mateix sentit que ja ha fet amb altres escoles, com fa poc amb el Turó del Drac de Canet de Mar (el Maresme). Inicialment, la família va demanar al tribunal que ordenés impartir en castellà almenys el 25% de les hores lectives, fet que els jutges exposen que es contradiu amb la nova normativa del Govern de la Generalitat sobre ús de llengües en l'ensenyament, que expressament fixa que no es poden fer servir percentatges a l'hora de determinar l'idioma de l'educació.
No obstant això, el tribunal considera que "tot i que no pugui emprar-se un paràmetre percentual com demanava inicialment la part recurrent", se li ha de reconèixer el dret al fet que el menor rebi educació en castellà mentre continuï escolaritzat al sistema educatiu català. El tribunal ho qualifica de "garantia mínima" i aclareix que aquesta ordre s'estén als pròxims cursos que l'alumne continuï al sistema educatiu català.
Simó denuncia la ingerència del TSJC
La consellera d'Educació, Anna Simó, ha denunciat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat contra "el sentit comú de la pedagogia". "Aquest cop forçant més hores de castellà a un grup de classe d'una escola del Prat de Llobregat", ha explicat Simó, que ha avisat que la Generalitat es defensarà davant les "ingerències". Així mateix, Simó ha recordat com el Parlament de Catalunya i el Govern han regulat sobre l'ensenyament de les llengües i la normativa. "La normativa deixa ben clar que aquestes interpretacions judicials no hi tenen cabuda", ha subratllat la consellera, que ha denunciat que "vivim a un país on els jutges fan de mestres, de pedagogs i fins i tot de consellers d'Educació".
Tant el Parlament de Catalunya com el Govern han regulat sobre l'ensenyament de les llengües i la normativa deixa ben clar que aquestes interpretacions judicials no hi tenen cabuda.
— Anna Simó Castelló (@AnnaSimo) November 6, 2023
Vivim en un país on els jutges fan de mestres, de pedagogs i fins i tot de consellers d'Educació.