El president aragonès, Javier Lambán, ha rebutjat la iniciativa de diverses entitats independentistes catalanes i basques que han previst il·luminar tots els cims del Pirineu, des de l'Atlàntic a la Mediterrània, el 2 de juliol, un repte que ha qualificat d'"extravagància política". La iniciativa, anomenada "Via Pirinenca", es va presentar ja el juliol de l'any passat de forma simultània al País Basc i Catalunya.
Entitats basques i catalanes
L'objectiu és il·luminar més de 300 cims "creant una línia de llum que recorri el Pirineu d'extrem a extrem, al llarg dels seus 430 km de distància" i, així, "reclamar l'atenció de la comunitat internacional" cap a la reivindicació del "dret d'autodeterminació dels pobles", i demanar ajuda per "enderrocar murs i obrir vies democràtiques de solució".
Els organitzadors són l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Gure Esku i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FECC), amb la col·laboració d'Òmnium Cultural. Totes elles ja van explicar fa un any que amb aquesta mobilització pretenen “remarcar el seu compromís ciutadà de col·laborar i sumar forces, en aquest camí cap a la plena sobirania". La iniciativa s’inspira en mobilitzacions anteriors, com "Llum i llibertat" que va il·luminar 131 agulles de Montserrat (2019), les rèpliques basques que van il·luminar muntanyes emblemàtiques com Aiako Harria, Txindoki o Anboto (2019), o la mobilització "Cims per la llibertat" (2018).
⛰✨#PirinioetakoBidea ➡️ Uztailaren 2an, katalan eta euskaldunok 300 gailur argiztatuko ditugu Pirinio osoan zehar.
— Gure Esku (@Gure_Esku) April 29, 2022
🧶 Segidan, mobilizaziaren gako batzuk emango dizkizugu, baina ezeren aurretik, gorde data eta eman izena!😉📲https://t.co/6xN576x1ZC#GailurraZainDugu pic.twitter.com/Y4Oe4cA133
"No permetré que ningú embruti"
Aquest dimarts, en recollir-se la notícia al diari aragonès Heraldo, Lambán ha mostrat el seu malestar amb el fet que la iniciativa també es dugui a terme al Pirineu aragonès, una de les "joies de la corona" de la comunitat i que el seu govern "cuida amb cura”. Per això, ha assegurat en declaracions als mitjans que no permetrà que "la taqui cap mena d'escombraries orgàniques ni inorgàniques", ni tampoc "qualsevol tipus d'extravagància política". I ha afegit: "En l'exercici de les meves competències, no estic disposat que el Pirineu el taqui absolutament ningú, i encara menys ideologies i propostes polítiques que a Aragó tenen un rebuig rotund de la immensa majoria de la població", ha conclòs Lambán.
Precisament, una de les bases de la iniciativa reivindica tot el contrari del que subratlla Lambán: "El respecte al medi ambient serà fonamental en aquest projecte. Per això, la participació comptarà amb un sistema d’inscripció dissenyat per evitar la massificació", asseguren els organitzadors.
En paral·lel, aquesta polèmica arriba en una setmana clau per a la negociació de la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern el 2030. Lambán ha indicat que correspon al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, liderar els treballs, perquè si la candidatura tira endavant, serà un projecte del COE. Ara, rebaixa a mitges el to i aposta per la "discreció" com "l'única esperança" de reconduir una situació que, segons la seva opinió, "està lluny de satisfer-nos com a aragonesos". La data límit recomanada pel COE amb la qual s'ha de tancar una proposta o altra és aquest divendres 20 de maig.