El clima de tensió que ha despertat la campanya dels partits que es presenten demà a les urnes a Madrid, ha arribat a tots els continents. La premsa estrangera situa aquesta comunitat com un centre dels experiments de la ultradreta europea i la formació de nous lideratges que es repliquen en diferents punts dels món amb la formació de personalismes basats a cop de tuit o declaració. Fins a Al Jazeera, ha arribat l'interès per elles. El mes passat, aquest canal àrab destacava que Vox podia ser el revulsiu de la xenofòbia i la ultradreta per a la resta d'Europa. Ara, se centra en el perfil de la candidata popular, Isabel Díaz Ayuso.
Així doncs, situa l'actual presidenta en funcions com el revulsiu nascuda d'un partit tradicional espanyol, entre el bipolarisme del PSOE i el PP, que ha sabut captar els vots de les altres formacions, i la compara amb l'expresident republicà dels Estats Units: "La governadora de Madrid, com Trump, que està a punt de guanyar les eleccions". I aquesta és la definició que en fa: "Qualificada per alguns com a populista, té un estil de parlar en públic que sembla prosperar en la controvèrsia".
També avisa del precedent que pot suposar una victòria que la permeti governar: "Ayuso aspira a un triomf notable a les eleccions de dimarts que, probablement, tindrà repercussions polítiques molt més enllà de la regió més rica d’Espanya".
El diari dels Estats Units, Politico, elabora un ampli reportatge sobre el retrat actual de Madrid. La premsa portuguesa ja donava les línies d'un clima bèl·lic instal·lat en la dialèctica dels candidats a les urnes però els americans van més enllà i fins i tot ho comparen amb la Guerra Civil espanyola il·lustrant-ho amb una imatge de la tensió que es vivia als carrers als anys 30: "Les ombres de la Guerra Civil enfosqueixen les eleccions de Madrid. Campanya polaritzada marcada per violència i amenaces de mort".
La publicació se'n fa creus: "Aquest llenguatge a l'estil de la Guerra Civil recorda la frase de Mark Twain que deia, tot i que la història no es repeteix mai, sovint rima. La retòrica agressiva des del començament de la campanya es va convertir en violència en dues concentracions d’extrema dreta dirigides per activistes antifeixistes".
I tirant d'hemeroteca, concreta per què cal alertar del paral·lelisme amb els anys de guerra: "La batalla de Madrid del 1936 va iniciar un llarg setge que només es va resoldre quan la ciutat va caure a mans de Franco tres anys després. Ara, a Espanya, molts veuen les eleccions regionals de la capital com una vista prèvia de diversos anys de drama polític fins el 2023, quan s'hauran de celebrar les eleccions generals". I agafant la idea de Twain, conclou: "De fet, a Espanya la història rima amb especial intensitat".
Amb mirada europea, els anglesos són els qui més notícies han dedicat a aquestes eleccions. El Financial Times titula: "La presidenta de Madrid vol explotar la fatiga del confinament". A més, defineixen Ayuso com "la nova estrella" de la política que "eclipsa el líder popular Pablo Casado" i veuen un plebiscit amb els resultats de demà a les urnes "per determinar el futur de la dreta i la política espanyola".
Però aquesta capçalera va més enllà i adverteix de la irrupció d'un perfil polític a Europa que porta la tendència dels líders americans: "Díaz Ayuso és una de les poques líders regionals de l'Europa occidental que ha lluitat contra allò que representa com a mesures excessives contra el coronavirus i s'apropa més a allò que molts dels seus homòlegs americans han adoptat a favor d'una postura escèptica que es troba entre els governadors de Texas, Florida i Dakota del Sud als Estats Units".
Un altre diari britànic, The Guardian, no amaga l'interrogant que es presenta pel futur de Madrid i la restat de l'Estat espanyol amb els resultats i pactes que es puguin configurar amb les eleccions de demà: "'Tots som Ayuso', un escèptic confinament a punt per a la victòria a les eleccions de Madrid". I situa com a èxit de la probable victòria de la candidata popular, l'atracció que suposa pels extremistes: "La barreja de contundència, desafiament i apel·lacions als votants d’extrema dreta d’Isabel Díaz Ayuso sembla que donarà els seus fruits".
En paral·lel, confronta l'augment d'aquest perfil amb l'augment de morts per Covid-19 i la pobresa: "La gestió de la pandèmia a la regió per part d’Ayuso, que va albergar gairebé 15.000 de les 78.216 víctimes per coronavirus d’Espanya, ha estat criticada per molts. D'altra banda, a mitja hora amb cotxe dels bars de Ponzano es troba el barraquisme de Cañada Real. Des del passat mes d’octubre, milers de persones que viuen a l’assentament informal més gran d’Europa no tenen electricitat. El proveïdor elèctric culpa les interrupcions de grans pujades que, segons el govern regional de Madrid, es deuen a les plantacions il·legals de marihuana que sobrecarreguen el sistema".