Joan Josep Nuet és l'únic no independentista encausat en el judici de l'1-O. I ell mateix ha afirmat en públic i criticat en privat que ni els comuns ni el grup parlamentari del qual formava part, Catalunya Sí que Es Pot, no li han ofert suport financer. Tot i això, avui, ha volgut "deixar d'abonar aquesta polèmica".
Aquesta tarda, Nuet ha presentat la campanya 'Davant la repressió, solidaritat', a través de la qual intentarà recollir fons per sufragar la seva defensa. I ho ha fet davant d'una sucosa representació de líders socials i polítics: diputats dels comuns, JxCat, ERC, la CUP, Demòcrates, el conseller Chakir el Homrani, l'expresident del Parlament, l'exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater o els líders de la UGT i CCOO, entre d'altres.
"La fotografia del que molts volem per Catalunya és en aquesta sala", ha sentenciat Nuet, que també ha anunciat que, de la mà d'Òmnium, farà campanya "en els barris on potser el procés no té gaire entrada i on hi ha gent que no parla català i no se sent independentista; hem de fer pedagogia de què vol dir aquest judici". Alhora s'ha mostrat confiat que la sentència marcarà un abans i un després com va passar amb la de l'Estatut, l'any 2010, "naixerà una nova estratègia política i social que jo anomeno suma republicana".
Defuig la polèmica, de portes enfora
La campanya de recollida la coordina i impulsa Fundació Alternativa, una organització vinculada a EUiA. I així ho han deixat clar durant la presentació, que s'ha fet justament hores després que des dels comuns declaressin que sí que han estès la mà a Nuet per acompanyar-lo econòmicament. Per tant, un desmentiment en tota regla del que ell havia afirmat fa només uns dies.
El cert és que, fins ara, l'advocat de qui fou secretari tercer de la Mesa la passada legislatura l'ha pagat EUiA. I que no hi ha hagut aportació per part del partit mare, Catalunya en Comú. A l'acte de presentació de la campanya, que s'ha fet al Col·legi de Periodistes, hi ha assistit part de la cúpula d'aquesta formació -Jèssica Albiach, Ramon Arnabat o Joan Mena. Preguntat davant d'ells, Nuet ha preferit defugir la confrontació i ha afirmat que "no té res a recriminar".
Al llarg de l'últim any s'han anat fent més evidents les divergències internes al si dels comuns en relació tant al procés independentista com a les pugnes de poder entre els partits que integren la confluència (Barcelona en Comú, Iniciativa, Podem, EUiA, Equo). Una ferida que, lluny de cicatritzar sembla haver-se infectat més des que Xavier Domènech va abandonar el barco el setembre passat. Un mes després naixia el corrent Comuns Sobiranistes, liderat, precisament, per Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, que avui ha fet de mestra de cerimònies.
Inhabilitació i multa de 30.000€
Joan Josep Nuet s'enfronta a 30.000€ de multa i gairebé dos anys d'inhabilitació. L'acusen de desobediència per haver desatès, com a membre de la Mesa del Parlament durant la presidència de Carme Forcadell, diversos requeriments del Tribunal Constitucional relacionades amb el procés i per haver permès el debat de les lleis del referèndum i de desconnexió.
Ell mateix ha confirmat que ha contactat amb els gestors de la Caixa de Solidaritat perquè costegin l'import de la multa, en cas que l'acabin sancionant.
El Suprem s'ha desprès de la causa contra ell i els seus antics companys de la Mesa, Lluis Corominas, Lluis Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, i l'ha passat al TSJC. Se'ls jutjarà, per tant, a Catalunya, però encara no se sap quan, perquè el cas es troba en fase d'instrucció.