La número 2 de Toni Comín a les europees ha votat per Jordi Domingo a les eleccions del Consell de la República, que han arrencat aquest dissabte i que s'allargaran fins a la setmana vinent. Neus Torbisco, que també va formar part de la cúpula de l'entitat independentista, ha difós una extensa carta a Twitter per explicar que el seu suport al rival de Comín respon a la seva convicció que "ha arribat el moment de deixar pas a cares noves" que promoguin "formes de gestió transparent que puguin restablir la confiança, credibilitat i solidesa" de l'organització.
Torbisco ha iniciat la seva argumentació recordant que "el moviment independentista català es troba en una situació extremadament complicada", de la mateixa manera que el Consell de la República "també es troba en un moment crític". "Això és, sobretot, perquè no ha estat capaç d'assolir els seus objectius ni esdevenir l'actor central per la confluència estratègica i la reconstrucció del moviment polític a què aspiràvem des del govern del Consell, que ha tingut suport feble i ambivalent per part dels actors principals que es van comprometre a crear-lo i donar-li suport", ha considerat.
— Neus Torbisco Casals🎗 (@casals_neus) February 8, 2025
En aquesta línia, qui fou la número dos de Junts a les últimes eleccions europees ha defensat que "aquest fracàs, per tant, no és, o no únicament, atribuïble als diferents governs del Consell". "La institució, en el fons, ha estat un mirall on s'ha projectat la desintegració de la confiança mútua dels principals actors, les frustracions i impotència col·lectives per confrontar l'estat de manera intel·ligent, la manca de voluntat per deliberar de bona fe, de manera transversal i amb intel·ligència i capacitat de sacrificis per arribar a refer consensos", ha assenyalat. I ha afegit: "Ha reflectit, per tant, l'estat de la nació durant un temps convuls, de molta fragilitat i vulnerabilitat social i política, que han provocat lleialtats i compromisos volàtils".
"També ens han confrontat amb les nostres febleses i contraccions com a moviment polític", ha continuat Torbisco, que ha explicat que s'ha sentit "impotent i profundament decebuda per les actituds, comportaments i manca de sentit de la responsabilitat cívica de diversos actors i representants". Tanmateix, no ha volgut assenyalar a ningú en concret perquè "no té massa sentit cercar culpables o responsables, però sí reflexionar seriosament i honesta sobre per què i com s'ha arribat a la situació actual, què ha fallat en l'intent fracassat d'assolir consensos i de gestionar l'entitat". "Calen diagnòstics rigorosos, tant sobre els processos viscuts (no només al Consell, sinó més globalment, de la gestió post 2017), com sobre el sentit o utilitat d'aquesta institució avui. El Consell no pot defugir aquesta anàlisi, i potser el seu rol principal és promoure una deliberació que aspiri a la màxima inclusió i transversalitat. Només així podrà ressorgir com un actor important per promoure resiliència social i desenvolupar accions efectives en el camí cap a la independència", ha argumentat.
Cares noves al capdavant del Consell
És davant de tota aquesta reflexió que ha considerat que "aquesta etapa de reflexió i transformació no pot estar liderada pels protagonistes de l'etapa anterior i exigeix la renovació de lideratges". "Evidentment, el Consell hauria de seguir comptant amb el suport del president Carles Puigdemont, els consellers a l'exili, i els membres de governs anteriors, que hem d'estar disposats a mantenir un rol consultiu o a transmetre les nostres idees", ha dit, tot i que ha defensat la necessitat de "deixar pas a cares noves, que promoguin aquesta reflexió i formes de gestió transparent que puguin restablir la confiança, credibilitat i solidesa sense les quals el Consell no podrà continuar aspirant a ser central en la preservació de la memòria i història recent de l'exili i a la promoció efectiva dels seus objectius".
I ha conclòs: "En aquest sentit, el nou govern hauria de desvincular-se de la direcció i interessos de partits concrets, que amenacen l'aspiració a la transversalitat i inclusivitat. Com vaig expressar en la meva carta de dimissió fa dos anys, cal valentia i humilitat per assumir errors i descartar polítiques de mirada curta i el coratge per revisar estratègies i deixar pas a nous lideratges que ens permetin persistir malgrat les decepcions i dificultats". Torbisco no és la primera que dona l'esquena a Comín: Per exemple, el conseller a l'exili Lluís Puig s'ha sumat a la candidatura de Domingo, mentre que el president Carles Puigdemont li va demanar a Comín que no es presentés a les eleccions del Consell —en mig de les diverses acusacions contra el candidat.