El PSOE marca distàncies amb Koldo García. El número tres de Ferraz, Santos Cerdán, ha comparegut aquest dimarts en la comissió d’investigació del Senat sobre el cas Koldo i ha sigut interrogat en múltiples ocasions sobre la seva relació amb qui va ser assessor de José Luis Ábalos al Ministeri de Transports. Cerdán, que és l’actual secretari d’Organització del PSOE, ha subratllat que Koldo no és el seu “pupil” i no era “ningú a l’organigrama de Ferraz” i ha desmentit que ell l’hagi “promocionat”. “No tinc cap responsabilitat política de les accions que pugui fer, perquè no ha treballat mai per a mi directament”, ha afirmat. Així mateix, ha assegurat que es va assabentar que estava sent investigat pels mitjans de comunicació i ha asseverat que, des de la seva detenció, ni ha provat de posar-se en contacte amb ell ni s’hi ha reunit. Tot això a preguntes de María Caballero, senadora de la Unió del Poble Navarrès. Tanmateix, el PP no ha acceptat aquest relat i l’ha acusat de ser “el padrí, el mentor i el patrocinador” de Koldo García i de ser el responsable de “portar-lo a Madrid, introduir-lo a Ferraz i presentar-lo a Ábalos”. “Sense vostè, Koldo no hauria arribat a enlloc”, ha afirmat el senador popular Gerardo Camps.

📝 Koldo García manté el silenci i no declara a la comissió d’investigació del Senat

📝 Koldo carrega contra les acusacions del PP en el Senat: “El lladre es pensa que tothom roba”

 

 

Durant la seva compareixença, Santos Cerdán ha explicat com va ser l’arribada de Koldo a Madrid. Koldo era militant socialista a Navarra i havia estat cap de llista a Huarte en les eleccions municipals de 2011. A la primavera del 2016, durant les primàries del PSOE que van enfrontar a Susana Díaz amb Pedro Sánchez en pugna per la secretària general, la candidatura de l’actual líder socialista tenia “por, entre cometes, de deixar els avals sols a la nit”. I, com que Koldo havia fet de voluntari en tasques de seguretat en alguns actes del PSN, Cerdán li va trucar: “Estava disposat a venir i a estar les dues nits que havien d’estar els avals sols a l’oficina. Va venir i va ser allà”, ha relatat. “De què tenien por?”, li ha preguntat el senador d’ERC Joan Queralt. Cerdán ha contestat que “la tensió en el PSOE era palpable i hi havia desconfiança entre companys”. “Ningú volia deixar l’oficina sola a la nit”, ha afegit.

Posteriorment, quan l’equip de Sánchez va arribar a Ferraz, es va contractar a Koldo com a conductor del secretari d’Organització, que era José Luis Ábalos, que és la “tasca que va fer fins que va marxar al Ministeri de Foment”, quan les seves tasques ja “no depenien del partit”. Cerdán, que ha aportat a la comissió contractes laborals de Koldo, ha verbalitzat que diferents voluntaris que havien ajudat a la seu del carrer Marqués de Riscal van entrar a treballar a Ferraz després de les primàries. “No em va caldre recomanar-ho, ja que quan estàvem buscant personal, ell es va oferir per treballar amb nosaltres i va dir que podia ser conductor”, ha explicat. Quan el 2018 va demanar la “baixa voluntària” com a xofer i va marxar al ministeri amb Ábalos com a assessor, “va deixar de tenir vinculació laboral amb el PSOE”. Cerdán també ha volgut deixar clar que Koldo “en cap moment va ser conductor de Pedro Sánchez ni amic íntim seu”.

“Koldo no constava com a militant quan va ser detingut”

Santos Cerdán ha donat més detalls sobre Koldo García. Ha indicat que quan va ser detingut, “no constava com a militant a la base de dades”, sense detallar-ne els motius (tot i que ha indicat que una de les causes de baixa pot ser no pagar dues quotes seguides). En la seva compareixença al Senat, Koldo va dir que no sabia si era militant. Quan Cerdán va consultar el llistat, sí que hi apareixia la dona de Koldo, Patricia Úriz, que va ser expulsada del partit.

Sobre la relació amb ell, Santos Cerdán ha apuntat que des del 2021, quan Koldo va deixar d’estar al ministeri després del cessament de José Luis Ábalos, només l’ha vist en dues ocasions: tot just anar-se’n i l’octubre del 2023. Això sí, ha reconegut que si la Justícia acaba acreditant els fets que està investigant, “no haurà valgut la pena portar Koldo a Madrid”. A més, ha apuntat que, quan va esclatar l’escàndol, el PSOE va decidir demanar a Ábalos la seva acta de diputat, encara que l’exministre “no estava imputat i no apareix al sumari” perquè van “voler anar més enllà del codi ètic a favor de la responsabilitat política”.

El recorregut de Koldo García al Partit Socialista de Navarra

Santos Cerdán també ha exposat com va ser l’aterratge de Koldo García al Partit Socialista de Navarra (PSN). S’hi va afiliar a finals del 2010 o a inicis del 2011 i va proposar de crear l’agrupació socialista a Huarte, un municipi de 7.000 habitants a l’est de Pamplona. Cerdán, que era secretari d’Organització del PSN, va estar “encantat” perquè no hi tenien agrupació i va ser Koldo qui la va crear: “Per primera vegada, vam presentar una llista davant de les dificultats que teníem de trobar companys, un èxit excepcional”. Koldo va ser elegit secretari general de l’agrupació i va ser el cap de llista el 2011. Des d’allà, Koldo va fer el salt a Madrid durant el procés de primàries del 2016.

Joan Queralt defineix Koldo com un “ectoplasma”

Durant el seu torn, el senador d’ERC Joan Queralt ha qualificat Koldo García “d’ectoplasma”, tant al Ministeri de Sanitat i al Ministeri de Transports com al PSOE. El republicà ha aprofitat la seva intervenció per qüestionar “l’esforç de regeneració” a què va al·ludir ahir Pedro Sánchez: “Entenc que és propagandístic i una cortina de fum perquè els fa falta molta força per poder regenerar alguna cosa”. Queralt ha retret la “confusió i obscurantisme” del PSOE a l’hora de parlar de Koldo: “Apareix i desapareix i no sabem quines funcions fa”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!