El coordinador de la Unió Europea (UE) per a les negociacions sobre la reactivació de l'acord nuclear de 2015 amb l'Iran, Enrique Mora, ha denunciat aquest divendres que la Policia d'Alemanya l'ha retingut breument a l'aeroport de Frankfurt mentre feia escala després del seu últim viatge a Teheran per mantenir reunions amb autoritats iranianes. Ha estat Mora el que ha informat d'aquest reteniment a través d'una piulada a les seves xarxes socials "retingut per la Policia d'Alemanya en l'aeroport de Frankfurt quan anava de camí a Brussel·les des de Teheran. Ni una sola explicació. Un funcionari de la UE en missió oficial amb passaport diplomàtic espanyol", ha denunciat. "S'han emportat el meu passaport i els meus telèfons", ha agregat. 

Reunió a Teheran

Al voltant d'una hora després, el 'número dos' de l'Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha confirmat que havia estat alliberat al costat de l'ambaixador de la UE davant la seu de Nacions Unides a Viena i el cap de la divisió del Servei Europeu d'Acció Exterior per a l'Iran. "Ens han mantingut separats. S'han negat a donar-nos cap explicació sobre el que sembla una violació de la Convenció de Viena", ha recalcat Mora, qui ha publicat a més un missatge per a destacar que durant el seu viatge a Teheran va demanar a l'Iran que no executi i alliberi el ciutadà suec-iranià Ahmed Reza Jalali, qui va ser acusat d'espionatge i col·laboració amb Israel i condemnat a mort, i va demanar "el seu alliberament per raons humanitàries". La finalitat del viatge de Mora a Teheran era impulsar les converses per a la restauració de l'acord nuclear de 2015, després que l'Iran hagi dut a terme una sèrie d'incompliments arran de la decisió unilateral dels Estats Units de retirar-se unilateralment del pacte en 2018. Entre les qüestions pendents més importants per a salvar l'acord es troben les sancions a la Guàrdia Revolucionària de la República Islàmica de l'Iran. 

La reunió entre Bagherí i Mora es va dur a terme hores després que el Ministeri d'Intel·ligència de l'Iran informés sobre l'arrest de dos ciutadans europeus acusats de tractar de desestabilitzar el país. Mora, director polític del Servei Europeu d'Acció Exterior, està exercint d'intermediari en l'intercanvi de "missatges escrits" entre Teheran i Washington, després de l'aturada de les negociacions a Viena, a mitjan març, va confirmar la setmana passada el ministre iranià d'Exteriors, Hosein Amir Abdolahian. El seu darrer viatge a Iran va ser el passat 27 de març, i pocs dies després va visitar Washington. Després de gairebé un any de converses per a reviure el pacte nuclear, tot semblava indicar que l'acord estava a punt de tancar-se, però ara apareixen diferències irreconciliables entre Teheran i Washington. El pacte nuclear aconseguit en 2015 limitava el programa atòmic iranià a canvi de l'aixecament de sancions, però en 2018 el llavors president estatunidenc, Donald Trump, ho va abandonar i va tornar a imposar sancions a l'Iran.