"L'Operació Catalunya no va existir", això és el que defensa amb totes les seves forces Francisco Martínez Vázquez, qui va ser el número 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior en el càrrec de secretari d'Estat de Seguretat durant l'època en què es va posar en marxa l'Operació Catalunya. En algunes ocasions s'havia situat Francisco Martínez com a cervell de l'operació, encara que ell ho nega, i precisament aquest dimarts, en una nova entrega sobre els papers secrets de l'Operació Catalunya publicats per ElNacional.cat, s'ha pogut saber que una conversa enregistrada pel comissari José Manuel Villarejo amb el llavors secretari d'Estat de Seguretat, revela que no només feien investigacions il·legals, sinó que també es personaven en les causes judicials, amb associacions com Manos Limpias, per tenir informació de primera mà. Des que el van destituir, Martínez ha restat en silenci tot i que fa temps que els mitjans publiquen gravacions i missatges entre ell i comissaris de la policia com Eugenio Pino, José Manuel Villarejo o Enrique García Castaño.
Francisco Martínez ha concedit una entrevista a El món a RAC1 on ha defensat amb dents i ungles la seva innocència, de fet s'ha descartat com a cervell de l'Operació Catalunya i ha afegit que ho considera "un terme molt desafortunat". "Es va interpretar que existia aquest terme (el d'Operació Catalunya) a partir d'unes gravacions i l'advocat de l'excomissari Villarejo ja va desmentir la seva existència. Tot i això, s'ha decidit encunyar el concepte i no ho hem sabut parar, però mai va existir una Operació Catalunya, radicalment no". En aquest sentit, ha afegit que no es va posar sobre la seva taula "cap investigació que no estigués basada en indicis de delictes".
Admet investigacions a l'independentisme
El que sí que ha admès Martínez és que es produïssin "operacions policials emmarcades en el que es denomina la policia judicial. També es van produir operacions policials en matèria de prevenció, però això és habitual en tots els cossos policials", ha justificat l'exnúmero 2 de Fernández Díaz. També ha afegit que mai se li va posar damunt la taula cap investigació que no estigués basada en indicis de comissió de delictes, però, ha tornat a matisar, "sí que és cert que en les investigacions en l'àmbit de la policia judicial, moltes vegades, al llarg del procés, es plantegen dubtes sobre la credibilitat de les proves o els informadors, és habitual en aquest tipus de processos". Amb això s'ha justificat i ha insistit a deixar clar que "és molt diferent de ser coneixedor o conscient que existissin investigacions prospectives, prohibides en tots els estats de dret". Amb aquestes declaracions, Martínez admet que es va investigar l'independentisme.
El compte fals de Trias
Preguntat pel compte fals de Xavier Trias que es va filtrar a mitjans de comunicació, Martínez assegura que no va ser una filtració autoritzada. "En cap moment va existir el coneixement ni la més remota intuïció que hi podia haver una informació falsa que afectés Trias", ha dit. Ha reconegut, però que s'hauria d'haver investigat amb major èmfasi i haver exigit més explicacions sobre aquesta filtració. "Entendrà que, a vegades, el dia a dia et sobrepassa", ha argumentat, per afegir que "és molt fàcil jutjar a temps passat".
L'Operació Kitchen
Francisco Martínez també ha respost preguntes sobre l'operació Kitchen, el suposat espionatge a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, per aconseguir informació que fos comprometedora pel partit. L'exnúmero 2 de Fernández Díaz ha dit que "no va existir" l'operació Kitchen i que fa anys que intenta explicar-ho. Admet, però, que van captar el xofer de Bárcenas com a confident. "No sé qui li ho va ordenar [a Villarejo] però m'inclino a pensar que va ser ell mateix qui va considerar que podria ser un confident interessant. Això forma part de les seves funcions. Però jo no li vaig ordenar res".
Finalment, Francisco Martínez ha assegurat que fa anys que no té relació amb l'exministre de l'Interior Jorge Fernánez Díaz i que no parlen tret del cara a cara ordenat per l'instructor el qual qualifica de "desagradable". "No li desitjo res dolent, però no tenim cap relació", ha indicat per, finalment, sentenciar: "No poso la mà al foc per Fernández Díaz ni per ningú, només per mi".