L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà nomenada nova consellera d'Interior del nou Govern de la Generalitat de Salvador Illa. No és una gran novetat, i és que ho va anunciar l'aleshores candidat del PSC en el debat de TV3 per a les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 12 de maig. Parlon pilotarà una de les conselleries més polèmiques i controvertides de la Generalitat, i és que serà qui pilotarà carpetes que sempre estan calentes, com la dels Mossos o Bombers. Tanmateix, no ho farà sola, sinó que l'acompanyarà un altre fill de Santa Coloma de Gramenet: l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero. I és que per al PSC, Parlon és una referent en polítiques de seguretat aplicades a la seva ciutat. 

Nuria Parlon PSC Eleccions Catalunya 2024 Montse Giralt
La nova consellera d'Interior, Núria Parlon / Montse Giralt

Vida associada a Santa Coloma

El president Montilla la va convertir en alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, per a sorpresa de tothom, el 2009, quan la Guàrdia Civil va detenir Bartomeu Muñoz arran del cas Pretòria. Des d'aleshores, ha guanyat totes les eleccions municipals, tres de les quals amb majoria absoluta. Quan va arribar al càrrec, Parlon tenia 35 anys, una filla de dos anys i més currículum acadèmic que polític. Nascuda el 1974, Parlon és filla d'un camioner de Jaén que es dedicava al transport de mercaderies perilloses i d’una catalana d’arrels andaluses abocada a l’amor de la llar. 

Parlon va estudiar Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i, abans d'accedir a l'alcaldia, Parlon era la secretària de Formació de l'executiva de l'agrupació del PSC a Santa Coloma de Gramenet. També va ser novena tinenta d'alcalde, ponent de Ciutadania i coordinadora de l'Àrea de Serveis a la Persona de l'ajuntament colomenc.

Va intentar assolir el lideratge del PSC

La nova consellera d'Interior és membre des del 2011 de l'executiva del PSC arran del nomenament de Pere Navarro. De fet, actualment és la portaveu del partit i, relacionat amb Interior, és secretària de l'àrea de seguretat i convivència dels socialistes catalans.  Al Parlament ja hi té experiència, i és que va ser diputada entre el 2012 i 2015 fent de portaveu de la Comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).  El 2016, quan Pere Navarro va plegar pels mals resultats electorals, Parlon va intentar agafar la batuta del PSC, però va perdre en el seu procés de primàries contra Miquel Iceta. A més, Parlon va ser clau perquè Salvador Illa assolís la secretaria d'organització del PSC el 2016.

L'alcaldessa de Santa Coloma també formava part de l'executiva del PSOE fins que va dimitir el 21 d'octubre de 2017, quan el partit va donar suport a l'aplicació de l'article del 155. De fet, Parlon fins i tot s'ha mostrat partidària de celebrar una consulta sobre l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. Per poder dur-ho a terme, proposa una reforma constitucional: "Hauria d'obrir la via perquè es pugui realitzar una consulta a Catalunya". A més, el febrer del 2018 va donar suport a una moció del PSC de Santa Coloma de Gramenet per demanar l'apropament dels presos polítics independentistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!