D'entrada, la taula de diàleg entre partits catalans ja va néixer coixa, perquè tres dels convidats s'han negat des del principi a acceptar la invitació. Des que va crear-se ara fa 15 mesos, Cs, CUP i PP se n'han absentat sempre. Després d'un any d'inactivitat, Torra ha decidit ressuscitar aquest espai, que a més del Govern incorpora JxCat, ERC, PSC i comuns.
La Generalitat ha enviat un esquema amb els punts que vol abordar a la cimera d'aquest divendres: "situació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya" i "mecanismes de resolució del conflicte i de la repressió". Aquest plantejament de sortida incomoda els socialistes. Fonts del partit reconeixen que "no els agrada". Aspiren a positivitzar la proposta, posant en valor la reobertura dels ponts de diàleg. Precisament Miquel Iceta va ser l'ideòleg d'aquest punt de trobada entre forces polítiques catalanes. Va ser ell qui va demanar públicament al president que impulsés aquest espai.
Superades les pegues inicials, Quim Torra ha acabat assumint la represa de la negociació amb l'Estat que Esquerra Republicana va acordar amb el PSOE. Això sí, en vol portar la batuta. Per això, abans d'estrenar la taula bilateral entre governs, vol reunir-se amb el president espanyol per establir les bases del diàleg i exigir garanties de compliment.
La reunió de divendres serà un assaig dels futurs contactes entre governs. I és que, llavors, PSC i comuns formaran part de l'altra banda de la taula, com a membres del govern espanyol PSOE-Podemos.
Colón i el relator
Aquesta serà la tercera trobada de la taula de partits catalans. L'última vegada que van citar-se, el 5 de febrer de 2019, els participants van acordar veure's cada mes i van aprofundir en la figura d'un relator. Cinc dies després arribaria la manifestació de les tres dretes a la Plaza Colón, que juntament amb l'esmena a la totalitat d'ERC i PDeCAT als pressupostos del PSOE, acabaria dinamitant el primer intent d'entendre's dels governs de Sánchez i Torra -la Declaració de Pedralbes.
A partir d'aquell moment es precipitarien els esdeveniments: avançament electoral a Espanya, judici als líders independentistes, sentència demolidora, els carrers a Catalunya cremant contra les condemnes, repetició electoral, el PSOE abraçant el discurs de Cs, enfonsament de Rivera, creixement meteòric de VOX, reconciliació amb Iglesias de Sánchez i gir camaleònic del seu discurs per lligar la investidura, pacte PSOE-ERC, inhabilitació de Torra i primer govern de coalició en democràcia.
El nou escenari polític situa a l'horitzó més immediat l'activació imminent d'una taula bilateral per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. La reunió d'aquest divendres ha de servir, precisament, per sondejar i recollir les propostes de cadascun dels actors que hi participin sobre la resolució del conflicte polític. El conclave arriba dos dies després que els partits i entitats independentistes consensuessin en una reunió a Palau que la negociació amb Madrid ha de pivotar sobre l'autodeterminació i l'amnistia.
Segons va reconèixer la portaveu del Govern, la intenció és incorporar a la proposta que defensarà la Generalitat durant la negociació amb l'Estat, els suggeriments que puguin sortir de la cimera d'aquest divendres. En la mesura del possible, és clar. Com a mínim hi ha un punt on tots els assistents coincidiran, que és la necessitat de donar una oportunitat al diàleg per resoldre el conflicte.