Avui és 17 d’agost i aquesta és una data de trist record al pais. Fa set anys que el cor dels catalans es va trencar a causa de l’atemptat gihadista a les Rambles de Barcelona i el passeig de Cambrils, que va causar 16 morts i més de 150 ferits, un episodi dramàtic i fosc, perquè els damnificats denuncien abandonament, oblit i omissió dels polítics i les administracions per arribar al veritable fons de què realment en va passar. A les portades d’aquest dissabte, també hi ha oblit, perquè només El Periódico recorda l’atemptat a la seva portada, per denunciar que “més de 100 damnificats del 17A segueixen sense indemnització”. A El Punt Avui, també es pot llegir petitet un reclam d’un article d’opinió titulat “cop terrorista a la Rambla”. Però a la resta de mitjans, ni rastre. Ni a La Vanguardia, ni a l’Ara, ni per descomptat, a les capçaleres filiopopulars que s’editen a Madrid, que segueixen amb les seves fixacions, com atacar Pedro Sánchez i el seu govern. En aquesta ocasió, per denunciar que els socialistes i el seu líder encenen “el ventilador” utilitzant a la germana de Feijóo per denunciar suposats casos de corrupció per tapar els seus propis casos judicialitzats, com diu El Mundo, amb l’objectiu de “buscar la revenja contra el PP pel cas Gómez” atacant “a Feijóo i Ayuso”, com explica La Razón.

El comunicat del PSOE encén la metxa

La base de les informacions dels dos diaris madrilenys és el comunicat que aquest divendres va fer públic el PSOE, en el que va anunciar que a partir del mes de setembre iniciarà una sèrie de mesures parlamentàries i judicials per investigar, “fins a les últimes conseqüències”, tots els contractes atorgats per la Xunta de Galícia a empreses dirigides per la germana d’Alberto Núñez Feijóo, Micaela Núñez Feijóo, així com les comissions rebudes per la parella d’Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, per part de Quirón Salud i “tot l’entramat que envolta aquestes comissions i l’habitatge en què resideix la presidenta de la Comunitat de Madrid". Els socialistes exigeixen explicacions, i La Razón creu que aquest comunicat no és més que un acte de “revenja” del president del Govern espanyol contra el PP, i contraataca demanant explicacions al PP “per informacions sobre els seus familiars que ells no ofereixen”, el que consideren “una doble vara de mesurar” respecte als casos de presumpta corrupció que pengen sobre el cap de la seva dona, Begoña Gómez, i del seu germà, David Sánchez. Curiosament, el comunicat del PSOE va sortir l’endemà que La Razón informés que havien demanat imputar a la dona del germà del president del govern espanyol.

La dependència de Puigdemont

L’ABC també dedica el seu titular principal a Sánchez, però en aquest cas, l’uneix al seu enemic públic número 1, Carles Puigdemont, i denuncia que el president de l’executiu espanyol “depèn del suport” del president a l’exili “per desbloquejar o vetar una vintena de lleis”. En concret, afirma que “als quinze projectes que estan en termini d’esmenes se sumen altres cinc iniciatives del PP que podrien tirar endavant gràcies a Junts”. És a dir, en altres paraules -seves- “almenys una vintena de lleis estan en mans del fugat Carles Puigdemont”, el que evidencia la feblesa del govern socialista i que “el protagonisme polític del pròfug està lluny de diluir-se”.

La immigració irregular i la verola del mico

Però si els atemptats del 17A no apareixen a les portades dels diaris catalans, excepte la de El Periódico, a què dediquen les seves pàgines nobles? Doncs La Vanguardia i El País aposten pel mateix tema, la immigració. El rotatiu dels Godó analitza la crisi migratòria i titula amb “la immigració irregular creix un 66% per l’arribada massiva a les Canàries”, mentre que el rotatiu de Prisa també informa que “les entrades irregulars de migrants creixen un 66%, i que Espanya, darrere de Grècia, és el país mediterrani on més augmenten les arribades, que les sortides des de Mauritània es disparen i que els malians són ja la nacionalitat més nombrosa. L’Ara, per la seva part, dedica la seva portada a l’alerta sanitària per reforçar els controls per la verola del mico, tot i que el risc a Europa és baix, i també ha escollit com a tema per la seva foto de portada el Barça de Flick i Lamine Yamal, que aquesta nit farà la seva estrena oficial de la temporada en el debut de la Lliga a Mestalla contra el València.

 

'El Periódico' 17 CAT
'El Periódico'
'La Razón 17
'La Razón'
'El Mundo' 17
'El Mundo'
'ABC' 17
'ABC'
'La Vanguardia' 17 CAT
'La Vanguardia' 
'El País' 17
'El País'
'Ara' 17
'Ara'
'El Punt Avui' 17
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!