International Trial Watch, iniciativa creada per facilitar l'observació internacional del cas 1-O, supervisarà que els presos polítics catalans tinguin garantit el dret a un judici just. Integrada per organitzacions i juristes internacionals i de tot l'Estat, la plataforma ha sol·licitat espai per a cinc observadors de drets humans en cada sessió del procés. El Tribunal Suprem encara no ho ha resolt, però "confien que es faciliti el treball d'observació".
Entre les organitzacions internacionals que han anunciat que hi participaran hi ha l'American Bar Association, amb 410.000 membres als Estats Units; Front Line Defenders, premi de drets humans de les Nacions Unides el 2018; la Federació Internacional de Drets Humans, que aplega 184 organitzacions estatals, o la xarxa europea Euromed Rights, amb més de 80 organitzacions estatals. També hi participarà l'organització especialitzada en observació Fair Trials o l'Associació Advocats Europeus Demòcrates. En total són 13 organitzacions internacionals.
A més a més, l'equip també compta amb la presència d'experts independents, com l'advocat internacional John Pilphot, que ha participat en diversos processos davant tribunals penals internacionals; Luisa Morgantini, exvicepresidenta del Parlament Europeu, o Erri de Luca, activista pels drets humans.
Des de la plataforma aclareixen que només faciliten la tasca d’aquestes organitzacions internacionals, que elaboraran els seus respectius informes de manera independent. Defensen que aquesta supervisió és “perfectament sana i higiènica” davant la preocupació que han expressat diversos actors a l’Estat espanyol i fora de les fronteres espanyoles.
Davant la possibilitat, filtrada a alguns mitjans, que els seran denegades aquestes places, Robert Sabata (Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans) ha lamentat que “potser li molesta al tribunal que hi hagi observadors internacionals”, i que “demostra la politització d’aquest judici”.
Malgrat tot, si finalment no els donen les places, Anaïs Franquesa, del Centre Irídia, ha dit que “es farà el possible per entrar a la sala”, per la via que sigui. “Si es vol ser transparent, no entenem que no hi hagi persones independents supervisant el judici”, ha dit Franquesa.
Juristes de tot l'Estat
A banda de les organitzacions internacionals, acadèmics de tot l'Estat espanyol també faran un informe final conjunt, al final del procés, que s'haurà d'aprovar per unanimitat dels seus 13 integrants. Entre aquests hi ha Iñaki Esparza, catedràtic de Dret Processal a la Universitat del País Basc; Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla; Iñaki Lasagabaster, catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat del País Basc, o Joaquín Urías, exlletrat del Tribunal Constitucional.
Mercè Barceló, coordinadora d’aquest grup de treball, ha explicat que faran un informe “tant des de la perspectiva dels drets processals com dels drets subjectius”.
Des de la plataforma han aclarit que ni els observadors internacionals ni els acadèmics de tot l’Estat rebran cap honorari per la tasca d’observació. El finançament d'International Trial Watch es fa exclusivament a través de donacions al seu lloc web.