Setena setmana del judici al procés i primera compareixença pública de la plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum Case. L'entitat coordina una trentena d'observadors d'organitzacions d'arreu del món en defensa dels drets humans que assisteixen a cadascuna de les sessions al Tribunal Suprem. Després d'un mes i mig "hi ha unanimitat a dir que es tracta d'un judici polític, inusual —que afavoreix més l'acusació que les defenses—, i que persegueix de manera preocupant la llibertat de protesta". Els portaveus de l'ITW detecten que "l'essència és criminalitzar l'exercici de drets civils i polítics: l'autodeterminació, la llibertat ideològica, d'expressió, de reunió i manifestació, d'associació i de participació política". 

L'associació d'observadors, que treballen voluntàriament, sense retribucions i que financen els desplaçaments i allotjaments a través d'aportacions individuals i privades, persisteix a criticar com se'ls està limitant i dificultant la feina per part del Tribunal Suprem. Cada dia han d'assistir a les sessions com a audiència pública, però no tenen reservat un espai "com a il·lustres defensors dels drets humans", com sí que passa arreu del món, una qüestió "absolutament desconsiderada".

Vulneració del dret a la defensa, efecte dissuasiu i manca d'imparcialitat

Tot i que periòdicament van penjant les conclusions que van recollint setmana a setmana al seu web, aquest dilluns han volgut posar-hi veu i anunciar els propers passos que seguiran. Un dels aspectes més greus que han assenyalat és la vulneració del dret a la defensa pel fet que "s'impedeixi posar de manifest les contradiccions dels testimonis mitjançant imatges". Aquest fet, avisen, "està usurpant el poder entrar en l'anàlisi de la credibilitat dels testimonis". Alhora alerten que la persecució contra els líders polítics i socials "té un efecte dissuasiu molt perillós, perquè vol evitar que en altres moments polítics s'exerceixi el dret a la reivindicació de les pròpies idees tant per part d'institucions com de la ciutadania". Els observadors també recalquen la poca imparcialitat que representa la "intervenció indeguda" per part del jutge Marchena "a l'hora d'arbitrar les preguntes als testimonis, qüestionant només les repreguntes de les defenses", així com el fet que "dos dels magistrats formen part de la Junta Electoral Central, quan podrien haver renunciat a ser-ne membres". 

Judici televisat, una arma de doble tall

Durant la seva compareixença, els observadors han destacat com el fet que el judici s'estigui televisant s'ha convertit en una arma de doble tall. En les últimes setmanes s'ha comprovat com això ha afavorit la comunicació entre testimonis, "com que és televisat, tots són perfectament coneixedors de què han dit els seus superiors jeràrquics". Escoltant les declaracions d'alguns d'ells, afirmen, "sembla que hagin estat assajant". 

La feina acabarà amb un informe a l'ONU

Els portaveus d'ITW han explicat que culminaran la seva feina amb tres informes. El més destacat, el que volen presentar a l'Examen Periòdic Universal de Nacions Unides, al qual s'haurà de sotmetre Espanya entre gener i febrer de l'any que ve i que analitza els expedients de drets humans de tots els estats membres. A més, aquest informe es farà arribar a relators i experts tant de l'ONU com del Consell d'Europa. Durant les setmanes vinents donaran a conèixer més detalls en relació amb aquesta iniciativa. 

La plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum Case la integren l'Institut del Drets Humans de Catalunya, el Centre Irídia, el Col·lectiu Praga, Novact, l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i l'Observatori del Sistema Penal i els Drets humans de la UB.