“Alta complexitat”. Amb aquests qualificatius ha definit el president Artur Mas les converses entre Junts pel Sí i la CUP per pactar la investidura. Però els fets han desbordat les paraules fins i tot abans de pronunciar-les. Quatre hores abans que comparegués al Palau de la Generalitat, la irrupció de la Guàrdia Civil a la seu de CDC ha collat encara una mica més les resistències a l’acord.
En una compareixença al Parlament, el diputat de la CUP Albert Botran ha explicat que precisament no accepten fer Mas president pel “bagatge històric” que arrossega el partit. Tot i admetre que el líder de CDC personalment “no hi té cap implicació”, consideren que “un partit que porta aquesta motxilla pot perjudicar el procés independentista”.
En declaracions a El Nacional, el diputat de la CUP Josep Manuel Busqueta ha estat encara més directe i ha assegurat que “el fet que existeixi no una ombra sinó una constatació de persones rellevants de CDC vinculades a casos de corrupció és per a nosaltres un topall inadmissible”.
De sobte les crides del president de la Generalitat alertant que cal “temps i paciència” perquè la negociació doni un resultat positiu han semblat fins i tot massa optimistes. El temps l’administra el Govern esgotant els terminis legals per guanyar marge per negociar. Mas ha posat com a exemple que la convocatòria del ple de constitució del Parlament s’ha fet el darrer dia que marca la llei. La paciència, però, té una marges molt més eteris i de reacció nerviosa. I si hi ha una cosa que provoca la reacció immediata és la denúncia de corrupció.
Caça major
En ser preguntat sobre l’efecte que aquest cas pot tenir en les negociacions, Mas ha advertit que al llarg del procés l’Estat ha actuat i ho seguirà fent “en aquest front i en altres” i ha recordat que la Guàrdia Civil ja va registrar la seu de Catdem coincidint amb la presentació de les candidatures de Junts pel Sí. “No és aliè al moment polític que estem vivint. CDC i jo mateix som objecte de caça major”, ha afirmat.Mentre el president convocava els diputats de l’onzena legislatura, tots els mitjans explicaven en directe l’escorcoll planta a planta de la seu de Convergència i la detenció del seu tresorer, del director general d’Infraestructures de la Generalitat i de diferents empresaris en l’anomenada Operació Petrum, sobre el suposat finançament il·legal de Convergència amb comissions del 3% en les adjudicacions d'obra pública.
El president de la Generalitat i de CDC havia convocat una compareixença a la galeria gòtica del Palau, que finalment s’ha traslladat a la sala de premsa del Govern.
Tan bon punt ha començat l’operació policial, les reaccions, totes, s’han seguit amb extrema atenció. Els grups de l’oposició han anat desfilant pels passadissos del Parlament al llarg del matí, però els socis republicans s’han mantingut en silenci. Tampoc per a ERC la situació és senzilla.
Reacció d'ERC a l'escorcoll
La reacció del partit d'Oriol Junqueras s’ha conegut a mitja tarda, amb un comunicat del portaveu, Sergi Sabrià, en què insisteix en el “compromís inqüestionable” d'ERC en la lluita contra la corrupció” i adverteix que “qualsevol presumpte cas ha de ser investigat”. En el text, Sabrià celebra que Mas hagi demanat comparèixer davant la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre Infraestructures de Catalunya.La compareixença del president s’havia plantejat, originàriament, per fer repàs de la situació de les negociacions i treure ferro a la complexitat de les converses. Mas ha insistit que s’esgotarà tots els terminis que marca la llei per aconseguir un bon acord amb la CUP i ha recordat que queda marge fins al 9 de gener; ha admès que no s’ha desbloquejat el veto cupaire al seu nom; ha garantit que la voluntat és evitar haver de convocar noves eleccions.