L'OCB ha esclatat contra el Govern balear per l'exempció del català als sanitaris, tot exigint una "rectificació immediata". En un fil de Twitter, l'Obra Cultural Balear s'ha adreçat directament a la presidenta Francina Armengol: "De veritat el Govern farà fixos 2.283 metges i infermers interins sense demanar-los cap coneixement de català, ni el més mínim, ni ara, ni d'aquí a dos anys, ni mai?". La polèmica mesura impulsada des del PSIB ja havia obert una crisi en el si de l'executiu, amb els socis de Més per Mallorca reclamant a Armengol la convocatòria del Consell Social de la Llengua Catalana i amenaçant de convocar-lo de manera unilateral en cas que no ho faci.
Més enllà de la primera pregunta, l'OCB ha arribat a formular fins a set qüestions més al Govern balear. "De veritat infringireu el Decret Llei 6/2022, que preveu una exempció temporal de coneixements de català amb una moratòria de dos anys per poder-lo acreditar i optareu per una exempció massiva, permanent i vitalícia per als professionals de l'Ib-Salut sense cap justificació?", ha manifestat. D'altra banda, l'entitat també ha preguntat si l'executiu d'Armengol continuarà endavant amb "un despropòsit que contravé l'article 14.3 de l'Estatut d'Autonomia" — que aviat farà 40 anys i que reconeix el dret dels ciutadans a dirigir-se a l'administració en qualsevol de les dues llengües oficials.
En aquesta línia, la institució cívica i cultural ha posat en dubte si els socialistes incompliran "els acords de governabilitat del 2015 (!) amb els socis de govern per recuperar el català a la funció pública i revertir els retrocessos del nefast govern Bauzá?". "Quina diferència hi ha entre eliminar el requisit de català i no aplicar-lo?", ha reblat. Així mateix, l'OCB ha preguntat: "De veritat considerau igualitari, proporcional i raonable exigir coneixements de català a un zelador però no a un infermer, a un electricista però no a un metge de família, a un tècnic en radiodiagnòstic però no a un pediatre?".
Les tres últimes qüestions: per una banda, "de veritat menyspreareu l'esforç de tantíssims de sanitaris que aquests anys han fet cursos, han superat proves i han obtingut títols de català, sovint sense que ningú els ho demanàs?"; per una altra, "de veritat us arriscareu a una suspensió o anul·lació judicial del procés d'estabilització d'interins sanitaris, amb els prejudicis que això pot generar als interins mateixos i a tota la sanitat pública?"; i finalment, "de veritat posareu els vostres tripijocs amb la cúpula mèdica sindical per davant del vostre compromís amb els drets lingüístics dels ciutadans i els interessos dels interins mateixos?".
Discriminacions lingüístiques a l'Ib-Salut
Amb tot, l'OCB ha recordat el cúmul de discriminacions catalanòfobes que concentra l'Ib-Salut: el 38% del total de reclamacions per vulneracions dels drets lingüístics i el 66% dels casos que afecten l'administració. "Sense un personal sanitari capacitat lingüísticament, els drets lingüístics dels ciutadans són paper banyat. No ens volem resignar a ser ciutadans de segona a la nostra pròpia terra. Exigim al Govern una rectificació immediata; encara hi sou a temps", ha conclòs.
La controvertida exempció del català als sanitaris arriba després que la setmana passada es desfermés la polèmica amb el premi de poesia del Ciutat de Palma: va guanyar una obra escrita en castellà traduïda al català. La mateixa OCB va donar suport al comunicat de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que va expressar la seva "preocupació" davant del fet i va instar l'Ajuntament de Palma a "investigar el cas i a prendre les mesures pertinents". "Es tracta d'una situació insòlita, que podria contravenir les bases del premi i que atempta contra un dels objectius del guardó, que és el reconeixement i la promoció de la literatura catalana", va manifestar l'entitat, a més d'exigir més transparència als guardons.