Hi ha dies que la premsa es posa d'acord i tots els diaris destaquen la mateixa notícia a la portada (bé, La Razón no, però ja ens té acostumats a anar per lliure). Aquest dimecres, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, és la protagonista de les portades, ella i les seves idees que sembla que estan començant a calar fort, sobretot a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Un vaixell de la marina italiana està previst que traslladi aquest dimecres a Albània al primer grup de migrants rescatats a la Mediterrània que ocuparan els centres aixecats en aquest país per Itàlia per procedir a la seva identificació i retenció mentre es gestionen els tràmits fronterers. La intenció de les autoritats italianes és accelerar els procediments als centres de Schengjin i Gjader, la instal·lació dels quals és el resultat d'un polèmic acord entre Roma i Tirana que externalitza en sòl albanès la gestió de sol·licitud d'asil i possible repatriació de persones rescatades al Mediterrani que busquin arribar a Itàlia. A la portada de l'ABC s'hi pot veure una imatge d'aquests centres d'Albània, que es conformen d'uns barracons i una tanca alta que els encercla; com en una presó. A les portades destaca aquest dimecres que Von der Leyen planteja la creació de centres de retorn per a migrants fora de la Unió Europea com els impulsats a Albània. Una idea que, com destaca El Mundo, ja ha rebutjat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Precisament aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ja va expressar el rebuig i va assegurar que l'Executiu continuarà defensant una aplicació "humanitària i solidària" del Pacte de Migració.

No ens movem d'El Mundo, que la gestió de la immigració no només porta de cap a Von der Leyen i els presidents i primers ministres de la Unió Europea; el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha topat amb Sánchez per l’acollida de migrants a l’aeroport de Ciudad Real. La intenció del govern espanyol de condicionar l'aeroport de Ciudad Real per acollir immigrants no ha estat ben acollida. L'alcalde de Ciudad Real, Francisco Cañizares, ha parlat amb el citat diari i ha dit: "Això de l'aeroport de Ciudad Real és una altra taca de tinta de calamar sobre un assumpte d'extrema gravetat que arriba a La Moncloa". De fet, diverses persones que aquest dimarts estaven davant l'ajuntament de la ciutat, deien literalment: "És un càstig a Page per portar-li la contrària".

També és tema comú a moltes portades el premi Planeta que es va atorgar aquest dimarts a la nit. L’escriptora Paloma Sánchez-Garnica s’ha erigit en guanyadora del Premi Planeta 2024 amb la novel·la Victoria. D’aquesta manera, l’autora (que va quedar finalista al guardó el 2021 amb Últimos días en Berlín), s’ha imposat al més d’un miler d’obres que s’han presentat a la 73a edició del premi, en què han destacat la important presència de novel·les negres i de thrillers, així com d'altres propostes lligades a la realització personal i la tecnologia. Beatriz Serrano ha quedat finalista amb l’obra Fuego en la garganta. El Premi Planeta de Novel·la està dotat amb un milió d’euros per a l'obra guanyadora i amb 200.000 per a la finalista. Donem un cop d'ull a la resta de portades:

ABC
ABC
El País
El País
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!