El Consell per la República continua desplegant les seves accions, indiferent a les converses entre ERC i Junts per al nou Govern en què s'avalua el paper que ha d'assumir la propera legislatura. De moment, i rere el hastag #ProuMonarquia, el Consell ha posat en marxa una campanya d'objecció fiscal dirigida als diners que els catalans paguen per sufragar la Corona espanyola.
Segons l'explicació del Consell per la República, cada ciutadà dels Països Catalans aporta a través dels seus impostos 300 euros a sostenir el que descriuen com "la repressió de l'Estat, és a dir, sufragar la Casa Reial, el poder judicial i les forces d'ocupació". Aquest càlcul es fa, segons el Consell, a partir d'una base de 21 milions de contribuents i sobre les partides que els pressupostos de l'Estat del 2020 dediquen a la Casa Reial, el Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional, el Suprem, l'Advocacia i la Fiscalia de l'Estat, el CNP i la Guàrdia Civil.
Modificar la declaració
Un tutorial de l'actor Toni Albà alliçona sobre els passos a seguir per modificar l'esborrany de la declaració i incloure-hi de manera correcta l'objecció fiscal, i sobre com respondre en cas d'una reclamació d'Hisenda.
El Consell admet que l'objecció fiscal no està específicament contemplada a la llei però assegura hi ha jurisprudència sobre l'objecció per motius ideològics que podria veure's emparada per la Constitució sobre la forma de llibertat de consciència.
Tant el vídeo com la pàgina web que s'ha posat en marxa per aquest campanya esgrimeixen les propostes exposades el 1849 a La desobediència civil per Henry D. Thoreau: "Si 1000 persones deixen de pagar els seus impostos, tal mesura no és ni violenta ni cruel, mentre que si els paguen, permeten a l'Estat cometre actes de violència i vessar la sang dels innocents. Aquesta és la definició d'una revolució pacífica".
Petit risc
L'objectiu de la campanya és que els diners que es deixen de pagar a la monarquia a través de la declaració s'ingressin al Fons Republicà d'Acció Solidària, impulsat pel mateix Consell per la República, o a alguna altra institució "que treballi pels valors republicans".
Els impulsors accepten que amb aquesta campanya s'assumeix "un petit risc" atès que Hisenda pot acabar reclamant la quantitat objectada més els interessos. "Però paga la pena", rebla.
L'objectiu: "deixar de mantenir la monarquia. Una institució caduca, corrupta, antidemocràtica, hereva del règim franquista i avaladora de la repressió contra el poble de Catalunya".
La primera iniciativa impulsada des del Consell va ser la posada en marxa el 6 d'abril passat del seu propi DNI. El ressò que va aixecar, i l'allau de crítiques, va servir per reactivar la projecció d'aquesta iniciativa que va multiplicar les adhesions.