Entre demà i divendres està previst que el Tribunal Suprem emeti el seu veredicte sobre els indults als presos polítics. Pedro Sánchez ja ha començat a preparar el terreny, assegurant que la “venjança” no és un “principi constitucional”, i la dreta ja fa dies que amenaça d’acudir als tribunals si se’ls acaba concedint la mesura de gràcia. Aquest xoc frontal de posicions s’ha tornat a evidenciar aquest dimecres al Congrés dels Diputats, durant la sessió de control al govern espanyol. Pablo Casado li ha demanat que respongui si “indultarà els condemnats per sedició”, fet que suposaria una “traïció a la Constitució”. El president espanyol li ha replicat en els mateixos termes de les últimes hores: “Hi ha temps per al càstig i altres per a la concòrdia”.
El context polític espanyol ja feia pensar que la sessió de control d’aquest dimecres seria monotemàtica per part de la dreta. I Pablo Casado ha confirmat les sospites, després que ahir modifiqués la seva pregunta. El líder estatal del PP li ha retret declaracions seves del passat, defensant el “compliment íntegre” de les condemnes o contra els referèndums il·legals. “Es deu a ells (els independentistes) i no als espanyols”, li ha etzibat el cap de l’oposició, que ha considerat que els indults serien “una traïció a la Constitució”, “a la legalitat” i a la “igualtat entre espanyols”, perquè no complirien els requisits. I li ha preguntat directament: “Indultarà els condemnats per sedició? Sí o no?”. Ha reiterat que La Moncloa ha “anat massa lluny” i que recorreran els hipotètics indults al Tribunal Suprem. I quan governin, modificaran la llei de l’indult per als condemnats per sedició i rebel·lió i tornaran a tipificar la convocatòria il·legal de referèndums.
Però Pedro Sánchez no s’ha deixat intimidar per l’ofensiva política de la dreta. El president del govern espanyol ha començat recordant que el referèndum de l’1-O i la declaració d’independència va tenir lloc durant el govern de Mariano Rajoy. Dit això, ha enfrontat la carpeta calenta dels indults. Un cop més no ho ha dit obertament, però hi ha aplanat el camí. “La Constitució recull el càstig i la concòrdia. Hi ha un temps per al càstig i un altre per a la concòrdia”, ha sostingut el dirigent socialista. Ha garantit que prendrà la decisió “en consciència en benefici de la convivència entre tots els espanyols”. I ha garantit que prendria la mateixa decisió “si el govern progressista tingués 300 escons”.
En aquest context, com ja va fer aquest dimarts, el president espanyol ha reclamat al Partit Popular que “almenys es comprometin amb l’Estat i defensin el govern com vam fer nosaltres” la tardor del 2017. Ha acusat els conservadors de “debilitar els fonaments de l’Estat” amb el referèndum i la declaració unilateral d’independència.
Les declaracions de Sánchez ahir a Brussel·les i avui a Madrid s'emmarquen en una estratègia d'anar picant pedra de la resta del seu govern. Si dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, cridava a assumir amb "naturalitat" els indults, siguin favorables o desfavorables, totals o parcials, aquest dimarts la ministra portaveu María Jesús Montero defensava que la decisió es prendrà tenint en compte "l'interès general d'Espanya".
Aquest gir de La Moncloa arriba després de la derrota dels socialistes a Madrid, que aboca Sánchez a la majoria de la investidura. I després de la conformació del Govern Aragonès, que hauria de facilitar les relacions amb la Generalitat. La dreta ja ha recuperat, durant la sessió d'avui, el concepte de "felonía".
Podem ho celebra
Des d'Unidas Podemos han expressat la seva satisfacció per la posició del PSOE i Pedro Sánchez en aquesta qüestió. Mentre ells no s'han mogut, constaten com els socialistes "han passat del 155 als indults". De la mateixa manera, apunten que no hi ha cap mena de problema intern a La Moncloa, "ben al contrari". Les mateixes fonts asseguren que no pressionaran ni posaran pressa, perquè veuen les dues formacions en el mateix posicionament.