Dues querelles contra Pedro Sánchez. L’endemà que el president del govern espanyol presentés una querella per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado i es denegués a declarar en la investigació a la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d’influències i corrupció privada, Vox i Hazte Oír han tornat a la càrrega. La formació d’extrema dreta s’ha querellat contra Sánchez, contra el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i contra l’advocat general de l’Estat, David Vilas Álvarez, perquè considera que el president espanyol “continua prostituint les institucions i usant-les pel seu interès personal”. El partit de Santiago Abascal considera que la querella contra Peinado és un “nou atropellament i un intent de sotmetre a la justícia”. Per la seva banda, el sindicat ultra ha interposat una querella contra Sánchez per malversació i està preparant una “nova mesura” en relació amb la investigació sobre Begoña Gómez.

Hazte Oír denuncia una “confusió interessada” de les funcions de president del govern espanyol

Hazte Oír acusa Sánchez de malversació impròpia per haver “utilitzat l’Advocacia de l’Estat per a la defensa d’interessos estrictament particulars” a través de la querella contra el jutge Peinado, “amb la despesa conseqüent per a l’erari públic”. L’escrit, de setze pàgines, sosté que presentar una querella valent-se de l’Advocacia de l’Estat és una “clara confusió interessada de les seves funcions com a president del govern espanyol, i les seves obligacions de col·laborar amb la justícia com un ciutadà més” i suposa un “clar atac contra la independència judicial” i un “groller intent de coaccionar o castigar un jutge que no s’ha plegat a voluntat”. Just aquest matí, Sánchez ha defensat la querella davant “l’atropellament” als seus drets i el “muntatge patètic” de la seva declaració.

“Si existís qualsevol tipus de greuge indegut i injust derivat de l’actuació judicial, el cert és que l’afectat seria Pedro Sánchez com a ciutadà particular, i no la Presidència del govern espanyol com a institució pública” i “podria potencialment al·legar-se” que és Sánchez “a títol personal qui s’ha vist ofès o afrontat pel que ha passat”, assenyala l’escrit. I lamenta que el president espanyol hagi “engegat la maquinària de l’Estat i tots els recursos de les institucions públiques” per “atacar” un “jutge que no es plega a la seva voluntat”. “No és lícit que instrumentalitzi institucions de l’Estat per defensar interessos purament particulars, aquesta actuació s’emmarca en el context d’una creixent ingerència de Sánchez a les diferents institucions de l’Estat, duent a terme conductes que semblen traduir-se a la frase «El govern soc jo». La realitat és ben diferent, les institucions i els fons públics queden subjectes als fins d’utilitat pública que els són propis, i no al servei d’interessos i capricis purament particulars”, rebla l’escrit.

 

Hazte Oír reconeix que no pot quantificar “de manera exacta” el cost públic dels serveis que ha fet servir Sánchez i demana que es practiquin les diligències d’investigació “oportunes”. Això sí, considera “evident” que “la preparació, la redacció i la presentació d’una querella de 35 pàgines té un cost personal rellevant per a l’Advocacia de l’Estat”, cosa per la qual el sindicat ultra demana “accedir a l’informe que autoritza l’exercici de l’acció penal en aquest cas i la justificació exposada”. A més, reclama que se citi Pedro Sánchez en qualitat d’investigat i se citi a declarar David Vilas (advocat general de l’Estat), l’advocada de l’Estat que va signar la querella i el ministre Félix Bolaños com a testimonis. Vox també ha demanat al Congrés la documentació “prèvia i necessària” relativa a l’autorització expressa per a la interposició de la querella i “tots els altres informes i documents que formin part del dit procediment”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!