Nova ofensiva judicial contra la llengua, ara contra tuitaires. La Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació citarà a declarar prop d'una cinquantena de persones que van publicar missatges a Twitter en què es mostraven crítics amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposa el 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. D'aquesta manera, el sistema judicial continua en el camí de la croada contra la llengua catalana, segons informa la Plataforma per la Llengua. De moment, sis ja han estat citades, segons Europa Press.
De fet, algunes d'aquestes persones citades per la Fiscalia ja han declarat per "difusió del discurs d'odi" i "contra la integritat moral". La Plataforma per la Llengua, que tan crítica ha estat amb la imposició del 25%, ara surt a la defensa dels tuitaires perseguits. Així, l'entitat ha informat que està oferint assessorament jurídic a una de les víctimes, i ja ha ofert la possibilitat de fer extensiva aquesta ajuda a la resta d'afectats.
"Amb aquests procediments es vol atacar la legitimitat de les polítiques lingüístiques catalanes amb la criminalització dels seus defensors i la contaminació de l'opinió pública en aquest sentit", diu la nota de la plataforma lingüística. A més, remarquen que l'òrgan judicial "mai ha iniciat cap procediment" contra aquelles persones que promouen l'odi i la violència contra els catalans i la llengua a les xarxes socials, però, en canvi, ara ho fan contra els defensors de la immersió lingüística. "La doble vara de mesurar indica clarament que darrere d'aquestes actuacions hi ha motivacions polítiques", afirmen.
Vox i companyia, al darrere
La investigació per part de la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació va arrencar fa pocs mesos, al desembre, arran de l'anunci de la sentència del 25%, que va generar reaccions a la popular xarxa social. Al darrere, hi ha el partit Vox i altres organitzacions partidàries d'acabar amb la immersió lingüística, com el Movimiento contra la Intolerancia i Assemblea per una Escola Bilingüe, que van denunciar aquests comentaris.
La seva implicació no és gaire sorprenent, i és que des del primer moment la ultradreta ha mostrat el seu suport a la resolució. Vox ja va demanar la suspensió de l'autonomia catalana ben aviat, després que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, demanés als professors no acatar la sentència. Assemblea per una Escola Bilingüe també ha mostrat ja aquesta deriva, instal·lant nombroses carpes arreu del país per tal d'intentar recollir firmes.
La justícia, contra la immersió
A finals de novembre, el Tribunal Suprem ja va anunciar que no admetia a tràmit el recurs de cassació presentat pel Govern de la Generalitat contra la sentència del TSJC que obligava a impartir un 25% d'hores lectives en castellà. Un dels primers centres afectats va ser l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (al Maresme), on una classe de P5 del centre va veure's obligada a impartir una quarta part de les assignatures en castellà perquè una família ho havia sol·licitat. Aviat, mares i pares de l'escola van presentar un manifest dirigit al Departament d'Educació reclamant blindar la immersió lingüística, un reclam que també va fer-se efectiu a les xarxes socials.